Vepar skočio s garaže na Obilićevom vencu!

Mondo 09.06.2019 20:37
Vepar skočio s garaže na Obilićevom vencu!


U Beogradu se već danima pojavljuju divlje svinje koje su zbog visokog vodostaja pobegle s Velikog ratnog ostrva. Jedna je viđena na Kalemegdanu, a jedan vepar nađen je mrtav na Obilićevom vencu nakon što je skočio s garaže.Dosad ste videli nekoliko snimaka divljih svinja koje zbunjene i uplašene tumaraju ulicama Novog Beograda, čak i prasence kod Starog Merkatora.

Jedan Beograđanin snimio je rano jutros na Kalemegdanu veliku divlju svinju, uplašenu i zbunjenu kako pokušava da se popne uz bedem.

Na Obilićevom vencu je takođe viđena divlja svinja, tačnije vepar. On je ušao u garažu, a radnici JKP "Parking servis" su pokušali da ga isteraju.

On je tom prilikom preskočio preko ograde s šestog nivoa i stradao, javili su beogradski mediji.

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upozorila je ranije javnost na potencijalnu opasnost od divljih svinja koje su prisutne na delovima teritorija opština Zemun i Novi Beograd, na potezu od bloka 30 do bloka 9, odnosno od Ušća do Zemunskog keja.

"Divlje svinje koje se nalaze na površinama van lovišta su vrlo uznemirene, pri čemu su određene ženke visokosuprasne ili su se skoro oprasile, što maksimalno povećava nivo rizika", upozorila je Uprava za šume.

Uprava je navela da su na terenu uvedena dežurstva u organizaciji Lovačkog udruženja "Zemun", policije i "Veterine Beograd", koji preduzimaju mere hvatanja, uspavljivanja i zbrinjavanja u prihvatilištu kojim gazduje LU "Zemun", kao i stalnog praćenja njihovog kretanja, uz preduzimanje svih neophodnih mera.

"Radi lične bezbednosti ljudi, kao i izbegavanja nepotrebnog uznemiravanja koje može izazvati nekontrolisane reakcije i nepredvidivo kretanje divljih svinja, neophodno je da se izbegavaju izlasci u priobalni deo Novog Beograda i Zemuna, a naročito u večernjim i noćnim satima, sve dok traje ova neposredna opasnost", upozorila je Uprava za šume.

Slična situacija je bila i 2014. godine kada su divlje svinje sklonjene i vraćene u prirodno okruženje.

Ukoliko negde u Beogradu vidite divlju svinju, odmah pozovite nadležne.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak