Kako doživljavamo veštačku inteligenciju

RTS 07.06.2019 19:31
Kako doživljavamo veštačku inteligenciju


U londonskom 'Barbikenu' u toku je izložba posvećena veštačkoj inteligenciji i načinima na koji je doživljavamo.Izložba u festivalskom stilu istražuje kreativni i naučni razvoj u svetu veštačke inteligencije, pokazujući njen potencijal u našoj svakodnevici.

Publika može da iskusi iz prve ruke najnovije razvojne projekte vodećih kompanija, brendova i pojedinaca, kao što su "DeepMind", MIT ili Neri Oksman, ali i da se direktno uključi u eksponate i instalacije umetnika Maria Klingemana, benda „Masiv atak“, umetnice Es Devlin i "teamLab".

Pored najnovijih istraživačkih projekata, izložba sadrži i istorijske artefakte, kao što je Enigma – mašina za dešifrovanje iz Drugog svetskog rata. Ona stoji rame uz rame sa uticajnim proizvodima pop kulture kao što su Blejdraner i Frankenštajn.

Veštačka inteligencija je prelomna tačka duha vremena u kome živimo, kao motiv naučnog progresa i stimulans za nove oblike kreativnosti. Centralni deo izložbe nalazi se u "The Curve" galeriji i otvara se pogledom na Golema, mitsku figuru judaizma i koncept animizma –verovanje da postoji duša u svemu što nas okružuje.

Od prvih eksperimenta iz alhemije, izložba nas vodi kroz prve inovacije iz sveta veštačke inteligencije početkom 19. veka.

Poslednji deo centralne izložbe je najeksperimentalniji. Pod nazivom „Beskrajna evolucija“, izložba predstavlja poslednji album „Masiv ataka“ pod nazivom Mezzanine, koji sadrži veštački DNK spakovan u boce spreja, ali i sintetičku košnicu Neri Oksman, koja bi trebalo da pomogne svetu pčela.

Izložba obuhvata široki ugao tema koje se tiču veštačke inteligencije, sa sveobuhvatnim i interaktivnim postavkama raspoređenim širom ovog čuvenog brutalističkog kulturnog centra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak