Đukanović o Kosovu: Vučić se možda neće složiti...

Mondo 07.06.2019 19:20
Đukanović o Kosovu: Vučić se možda neće složiti...


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Bratislavi da kosovsko pitanje mora da se reši kompromisom, ali da se u traženju kompromisnog rešenja, pored međunarodnog prava, u obzir mora uzeti i realnost."Moramo da razumemo značaj kosovskog pitanja, ono mora biti rešeno sada i uz poštovanje realnosti i onoga sto se dešava danas", rekao je Đukanović i dodao da se možda predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće složiti s takvom ocenom.

Crnogorski predsednik je naveo i da se nada da će Vučić i Tači nastaviti dijalog i da će susret u Parizu doprineti da se prevaziđu problemi koji su ih udaljili od pregovaračkog stola.

"Verujem da postoje solucije koje moramo da nađemo", rekao je predsednik Crne Gore, na panelu posvećenom Kosovu u okviru međunarodnog foruma "Globsec 2019", na kojem je učestvovao sa Vučićem, Tačijem i zvaničnicom EU Angelinom Ajnhorst.

On je rekao i da je svima na Balkanu život pokazao da moramo poštovati ne samo međunarndo pravo već i okolnosti, i podsetio šta je bilo sa bivšom Jugoslavijom, posle sa Crnom Gorom i Srbijom koje su nekada bile jedna zemlja.

Prema njegovim rečima, to su okolnosti zbog kojih mora da se vodi računa, da se bude mudar i ne ponavljaju greške iz prošlosti.

Kosovsko pitanje je, kako je dodao, pitanje "iznad interesa Srbije i Kosova".

"Istorija odnosa Srbije i Kosova, Srba i Albanaca opterućuju region i zbog toga, bez obzira na inflaciju i zlouptrebu te reči, od istorijskog značaja je da su Vučić i Tači odlučli da započnu dijalog", kazao je Đukanović.

Prema njegovim rečima i Tači i Vučić u javnost iznose percepcije naroda i obojica tvrde da rešenje ne može biti jednostrano.

Kao važno je ocenio to da Evropa prepozna svoju veliku odgovornost u ovom problemu.

"Ovo je 'par ekselans' bezbednosno pitanje za Evropu i Evropa je ovde s punim pravom", kazao je Đukanović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak