Evo novog cenovnika putarina u Srbiji

Mondo 06.06.2019 17:06
Evo novog cenovnika putarina u Srbiji


U "Putevima Srbije" očekuju da će od 1. jula putarina biti skuplja od 12 odsto
Izmenom Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je vlada usvojila i uputila po hitnom postupku u skupštinsku proceduru, predviđeno je poskupljenje putarine od 12 odsto, a u "Putevima Srbije" očekuju da nova cena poče da važi od 1. jula.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo inicijativu kojom se predlaže povećanje visine naknade za putarinu javnog puta u visini od 12 odsto, imajući u vidu da je trenutna visina putarine značajno niža od realne vrednosti i da bi trebala da dostigne visinu koja bi pokrivala realne troškove povezane sa troškovima izgradnje i troškovima poslovanja, održavanja i razvojem mreže puteva u Srbiji.

Kako se navodi, procena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto, ove godine prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Nov cenovnik putarina:

Beograd – Niš: 900 dinara umesto 800

Beograd – Preševo: 1.220 dinara umesto 1.090

Beograd – Šid: 414 dinara umesto 370

Beograd – Novi Sad: 235 dinara umesto 210 dinara

Beograd – Subotica: 627 dinara umesto 560 dinara

Ljig – Preljina: 157 dinara umesto 140 dinara.

Ovo su pretpostavljene cene, izračunate na osnovu predloženog poskupljenja. U finalnom cenovniku će biti "zaokružene".

U obrazloženju predloga izmena zakona se dodaje da je poslednje povećanje putarine izvršeno 7. januara 2017. godine, kada je putarina povećana za 10 odsto u odnosu na prethodni cenovnik, kao i da pre januara 2017. godine iznos putarine nije povećavan od 2009. godine.

"Cene materijala, energenata i opreme koja se koristi za održavanje autoputeva i ostalih puteva su u znatnoj meri povećane u odnosu na 2017. godinu. U odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru. Povećanjem prihoda od putarine obezbediće se veća sredstva za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže", stoji u obrazloženju zakona.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je juče da bi trebalo povećati cenu putarine kako bi moglo više da se ulaže u puteve.

"Menja se Zakon o naknadama, Ministarstvo finansija je predlagač, a mi smo kao Vlada to podržali. Putarina je povećana poslednji put početkom 2017. godine, a pre toga devet godina nije povećana", navela je Mihajlović.

Ona je rekla da su ogromna ulaganja u puteve i da država mora da ulaže u saobraćajnu infrastukturu i obezbedi kvaliteno održavanje puteva, jer od toga zavisi bezbednost saobraćaja.

Kada će putarina poskupeti, zavisi od toga kada će izmene zakona biti usvojene u parlamentu, ali u "Putevima Srbije" očekuju da nova cena počne da važi od 1. jula.

Putarina kroz Grdeličku klisuru

Od 1. jula bi trebalo da krene i naplata putarine na novoj deonici autoputa kroz Grdeličku klisuru. Prema ranijim najavama, ona bi trebalo da iznosi 420 dinara, odnosno 470 dinara, ako uračunamo i najavljeno poskupljenje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak