Haradinaj s Merkel: Priština za dijalog koji vodi do priznanja

N1info 06.06.2019 15:09
Haradinaj s Merkel: Priština za dijalog koji vodi do priznanja


Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ne odustaje od stava da sporazum Beograda i Prištine treba da rezultira priznanjem nezavisnosti Kosova u postojećim granicama.Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu izjavio je da bi postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, koji podrazumeva međusobno priznavanje, doprinelo jačanju mira i stabilnosti u regionu.

Tokom zvanične posete Berlinu, kosovskog premijera Haradinaja primila je nemačka kancelarka Angela Merkel, sa kojom je razgovarao o procesima kroz koje Kosovo prolazi, političkim i ekonomskim kretanjima, napretku i izazovima sa kojima se Kosovo suočava u ovih 11 godina izgradnje države, kao o evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Kosova.

Haradinaj je zahvalio kancelarki Merkel na podršci koju je Nemačka dala Kosovu u svim oblastima.

"Građani Kosova i Vlada će uvek biti zahvalni Nemačkoj, nemačkoj kancelariji Angeli Merkel i nemačkom narodu za pomoć i podršku koju je pružilo Kosovu izgradnji i ekonomskom razvoju zemlje, kao i u obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji, vojnom aspektu, redu i zakonu", rekao je Haradinaj, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Naglašavajući zajedničke zapadne vrednosti koje kosovski narod deli sa nemačkim narodom, Haradinaj je rekao da odluka Nemačke da kaže da liberalizaciji viznog režima za građane Kosova govori o civilizacijskim i demokratskim vrednostima jedne države.

"Berlinski proces je jedan od najvažnijih procesa za zemlje Zapadnog Balkana, a Kosovo doprinosi poboljšanju dobrosusedskih odnosa i produbljivanju saradnje sa zemljama regiona", rekao je Haradinaj.

Na sastanku se, takođe, razgovaralo o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, za koji je Haradinaj rekao da bi postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma koji podrazumeva međusobno priznavanje doprinelo jačanju mira i stabilnosti u regionu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će Nemačka nastaviti da podržava Kosovo na njegovom evroatlantskom putu, jačanju međunarodnog subjektiviteta, kao i mogućnosti produbljivanja saradnje između dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Haradinaj se u Berlinu sastao sa Parlamentarnom grupom za Jugoistočnu Evropu Bundestaga.

"Sa nemačkim poslanicima razgovarali smo o dešavanjima na Kosovu i u regionu, o uskoj saradnji Kosova i Nemačke i o procesu dijaloga sa Srbijom", napisao je Haradinaj na Fejsbuku, dodajući da je "istakao svoj stav da je Kosovo za dijalog, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultovao priznanje u sklopu postojećih granica", naveo je Haradinaj.

"Naglasio sam i da su građani Kosova jedini na Zapadnom Balkanu koji ne uživaju slobodu kretanja, zbog viznog režima, i da očekuju od Nemačke da ovom procesu da pozitivan epilog", dodao je on.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak