70 Filmova za 70 godina: Kinoteka svečano proslavlja 70. rođendan.

Blic 06.06.2019 14:34
70 Filmova za 70 godina: Kinoteka svečano proslavlja 70. rođendan.


Jugoslovenska kinoteka svečano obeležava svoj dan, 6. jun i 70 godina rada. Nagrade za Paskaljevića, Markovića, Karanovića, Zafranovića i GrlićaUručenjem Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti rediteljima Goranu Paskaljeviću, Goranu Markoviću, Srđanu Karanoviću, Rajku Grliću i Lordanu Zafranoviću i otvaranjem 21. Festivala nitratnog filma ostvarenjem Orsona Velsa "Druga strana vetra", 6. juna počinje proslava 70 godina Jugoslovenske kinoteke.

Na dan kada je održana prva filmska projekcija u Srbiji i na Balkanu 1896. godine u kafani "Zlatni krst" biće tradicionalno obeležen Dan Jugoslovenske kinoteke, koja ove godine proslavlja sedam decenija postojanja.

Film  
Film "Ko to tamo peva"

Tim povodom ovogodišnji Festival nitratnog filma održavaće se pod sloganom "70 filmova za 70 godina" i do 16. juna će obuhvatiti ostvarenja iz 30 arhiva, kinoteka i srodnih instirtucija i imati 40 gostiju, najavili su danas na konferenciji za novinare direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i direktor i selektor festivala Aleksandar Saša Erdeljanović.

Festival će početi projekcijom filma "Druga strana vetra", koji je Orson Vels snimao sedamdesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, ali ga nije završio pa je to ostvarenje tek nedavno završeno i premijerno prikazano u Veneciji.

Erdeljanović je najavio da će pored filma Orsona Velsa, publika imati priliku da pogleda ostvarenja različitih žanrova, od nastanka kinematografije do kraja šezdesetih godina prošlog veka i to Ernsta Lubiča, Viljema Diterlea, Georga Vilhelma Pabsta.

Erdeljanović je skrenuo pažnju i na program starih i nepoznatih ostvarenja o Srbiji i Jugoslaviji kao što su "1914/1915/1916: Srpska vojska nastavlja put u otadžbinu" iz 1916. godine, "Pobeda Istočne armije" iz 1918. i "Od Save do Vardara" iz 1931. godine, ali i na do sada neviđene kućne snimke na amaterskom formatu od 9,5 milimetara.

Na Dan Kinoteke biće objavljeno 10 naslova koji će biti digitalno reastaurirani u nastavku projekta "Vip Kinoteka", a za 7. jun najavljen je panel "Izazovi digitalne reastauracije filmova na prostoru bivše Jugoslavije" koji će okupiti čelne ljude iz kinoteka i filmskih arhiva Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak