Zabranjena voda za piće u Adi i Molu

RTV 06.06.2019 21:25
Zabranjena voda za piće u Adi i Molu


Rešenjem sanitarne inspekcije u Kikindi zabranjeno je korišćenje vode za piće iz vodovodne mreže u Adi i Molu.Rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Sektora za sanitarni nadzor i javno zdravlje Odseka u Kikindi, zabranjena je upotreba vode za piće u naseljenim mestima Ada i Mol, zbog, kako se navodi , "povećane količine arsena, povećane boje i oksidabilnosti". Preporučeno je da se voda koristi isključivo za sanitarno – higijenske potrebe.

Zabrana će biti na snazi dok analize ne pokažu da voda zadovoljava kriterijume propisane Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti. Reč je o problemu sa kojim se suočava većina opština u Vojvodini s obzirom na hidro – geološku podlogu iz koje se crpi voda za piće, saopšteno nam je u Javnom komunalnom preduzeću "Standard" u Adi.

"Kvalitet vode može da se popravi isključivo izgradnjom fabrike za njenu preradu, a to je ne može da se uradi brzo, niti je jeftino. Znamo da cena vode proizvedene na taj način neće biti onakva kakva je sad", kaže Milan Popov, direktor JKP "Standard", Ada.

Lokalna samouprava obezbedila je flaširanu vodu za piće. Ona je namenjena Domu zdravlja, obdaništima i školama u Adi i Molu. U planu je i nabavka prečistača za vodu, dok se problem ne reši, rekao je Popov.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak