Beograd slavi Spasovdan: Liturgijom počelo obeležavanje gradske slave

Kurir 06.06.2019 12:09
Beograd slavi Spasovdan: Liturgijom počelo obeležavanje gradske slave


Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi danas je počelo obeležavanje slave grada Beograda - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana. Liturgiji, koja je počela u devet sati, a koju je služio vladika Stefan, prisustvovali su predstavnici Grada i građani.Posle liturgije, oko 11.30 časova, počela je litija centralnim gradskim ulicama. 

Spasovdanska litija u kojoj učestvuju brojni građani krenula je danas oko 11.30 sati iz Ulice admirala Geprata, ispred Vaznesenjske crkve, u kojoj je prethodno služena liturgija. U litiji učestvuju ovogodišnji domaćin slave gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, sveštenstvo SPC, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, građani...

Tri molitve 

Na čelu litije je Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.

U koloni se mogu videti ikone i druga crkvena obeležja, dok mnogobrojni građani fotografišu i snimaju učesnike litije. Tokom litije biće čitane tri molitve - prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd. 

Litija je krenula iz Ulice admirala Geprata, preko ulica kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde će biti čitana prva molitva.

Kolona će se dalje kretati knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde se čita druga molitva. 

Zatim se kreće kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvaja i kreće ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavlja kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara krug i čita treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda. 

Povodom gradske slave u Starom dvoru će u 17 sati biti održan svečani prijem. 

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je rekao da je danas praznik za sve građane Beograda, za sve one koji Beograd vole i koji živeći u njemu rastu i razvijaju se sa njim.

"Čuvajući Spasovdan kao slavu Beograda čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društevnu i moralnu snagu naših predaka. Slaveći Spasovdan šaljemo poruku na važnost da u ovom sadašnjem trenutku budemo dostojni njihovog uspeha i postojani da idemo napred ka budućnosti na koju ćemo biti ponosni", rekao je Radojičić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak