Vučić: Ja sam za razgraničenje, to je najzdravije

Mondo 06.06.2019 13:49
Vučić: Ja sam za razgraničenje, to je najzdravije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to 'apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe'. On je istakao da će od Amerike tražiti da ukine takse koje je nametnula Priština.On je za televiziju Prva rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

"Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije", kazao je predsednik Srbije.

On je dodao i da mu je popularnost opala posle skupštinske sednice o Kosovu i Metohiji, na kojoj je, ističe, govorio najotvorenije i najpoštenije o toj temi, ne želeći da obmanjuje građane.

Govoreći o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu posle upada jedinice NjSO (bivše ROSU) u opštine sa srpskom većinom, Vučić je rekao da je sednica SB UN uvek važna zbog "statusnog pitanja" ali je i ocenio da je skup u Parizu početkom jula u organizaciji francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke premijerke Angele Merkel, "mnogo važniji", iako, kako je naveo, nije siguran da će uopšte biti održan.

Vučić je rekao da će u Bratislavi, na međunarodnoj konferenciji u organizaciji GlobSec, reći istinu i da je potrebno da Amerika privoli Prištinu da ukine takse na srpsku robu.

On je rekao da će tamo biti i kosovski predsednik Hašim Tači, ali da neće s njim imati bilateralni sastanak.

"Idem oslobođen svake krivice i odgovornosti za ono što se dešava na Kosovu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će se sastati s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom, kao i da će imati bilateralne susrete sa drugim zvaničnicima, ali ne i sa Tačijem, koji učestvuje na "Globsec-u".

Ukazao je da je tek nedavno na skupu u Tirani video Tačija sa kojim je imao žestoku raspravu i da u Bratislavu ne ide da se sastane s njim.

Rekao je da je ponašanje Srbije uvek konstruktivno i da želi da razgovara o kompromisnom rešenju kosovskog problema.

"Ali kako da razgovaramo o rešavanju problema kada čujete da oni žele da formiraju Veliku Albaniju, da neće da formiraju ZSO, iako su to potpisali. Shvatite tada da ono što ima snagu međunarodno pravnih ugovora više ne važi. Na sve to je EU tako blago reagovala da niko nije ni primetio", objasnio je Vučić.

Kazao je da ne može reći da je ljut na EU oko Kosova i Metohije, ali razočaran zbog činjenice da već šest godina ne možemo da dobijemo ono što su Albanci potpisali.

"Nema u politici šta da se ljutite, možete da budete nezadovoljni, razočarani. To što se ljutite nikome neće da pomogne", ukazao je on.

"Neću da dozvolim nikada da oni povuku takse, a da posle od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest, to slušam od Amerikanaca dugo i na to neću da pristanem i rekao sam im stotinu puta", rekao je Vučić na televiziji Prva.

On je naveo da će Ramuš Haradinaj pokušati danas da Angelu Merkel prevari tako što će da joj kaže da će da formira ZSO, u obliku nevladine organizacije, a da takse neće ni pomenuti.

"To je njegova besmislena igra, zna da od toga nema ništa jer Srbija neće da pristane", rekao je Vučić i dodao da to zna i Merkel.

Ističe da je, ipak, Nemačka priznala Kosovo i da je Kosovo njihovo čedo.

"Postavlja se pitanje šta mi možemo da uradimo. Mi smo saterani u ugao, nemamo mnogo prostora, zato našu poziciju smatram veoma teškom, s jedne strane, a sa druge strane, nemate ni izbora, tako da nemate šta da se dvoumite", rekao je Vučić.

Izbori u martu ili aprilu

Vučić je danas rekao da će parlamentarni, pokrajinski i lokalni izobori biti održani sledeće godine na proleće u martu ili aprilu. On je istakao da će izbori biti redovni.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak