Vanredna situacija u Krupnju

RTV 06.06.2019 09:45
Vanredna situacija u Krupnju


U Krupnju i deset okolnih sela proglašena je vanredna situacija zbog kiše koja je u popodnevnim satima u sredu nanela velike probleme meštanima.Poplavljeno je 50 kuća i osnovna škola u centru Krupnja, a 15 đaka je evakuisano, prenosi RTS i dodaje da škola neće raditi do ponedeljka.

Zbog velike količine padavina izlile su se reke Bogoštica, Likodra i Brštica.

Kako se navodi, za 45 minuta palo je 78 litara kiše po kvardatnom metru, pa su rečice i potoci sa Sokolskih planina brzo nadošli.

Najveće probleme napravila je reka Bogoštica koja je poplavila domaćinstva i odnela deo puta koji vodi ka istoimenom selu.

Predsednik Opštine Ivan Isailović rekao je za RTS da je šteta velika, ali znatno manja nego što je mogla biti jer je za 45 minuta palo čak 78 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog velike količine padavina izlile su se reke Bogoštica, Likodra i Brštica, a trenutno nema opasnosti od novih poplava jer su se sve tri reke povukle u svoja korita.

Najveća šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi.

"Spemniji smo mnogo, manje je padavina nego 2014. godine, imamo više bujičnih pregrada i u narednom peridu radićemo na tome da ih bude što više, jer je to jedino rešenje za Krupanj", rekao je Isailović za RTS.

Vrh talasa Save i Dunava u petak

Vodostaj na velikim rekama u Srbiji i dalje je u blagom porastu, a vrh talasa Save i Dunava u Beogradu očekuje se sutra, kaže hidrolog Jelena Jerinić iz RHMZS.

Nakon vrha talasa, očekuje se stagnacija, a posle polako i opadanje nivoa vodostaja.

"Vodostaji na svim rekama nalaze se na nivou redovnih odbrana i nema nikakvih značajnijih porasta da bismo mogli da očekujemo vanrednu odbranu. Trenutno je jedino Tisa još u porastu i takva situacija će biti narednih pet dana", rekla je Jerinić za Tanjug.

Što se tiče manjih reka, u porastu su Timok, Jadar, Kolubara, Južna Morava zbog kiše koja je padala juče, ali ni na jednoj od reka nije dostignut upozoravajući nivo.

"Jedino je bio problem kod Krupnja gde je za manje od sat vremena palo 80 litara kiše po metru kvadratnom i proglašena je vanredna situacija zbog malih potoka", objasnila je Jerinić.

Budući da se danas očekuju padavine u Bačkoj, Sremu, Mačvi, Podrinju, centralnim i južnim krajevima, Jerinić kaže da je potrebna opreznost jer usled velike količine padavina može doći do izlivanja manjih reka i potoka.

"Treba biti pažljiv jer kao što se juče delilo u Krupnju, danas takođe može bilo gde", rekla je Jerinić i dodala da ekipe RHMZ prate situaciju i da dežuraju 24 sata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak