Muslimani danas obeležavaju Ramazanski Bajram

Politika 04.06.2019 16:11
Muslimani danas obeležavaju Ramazanski Bajram


Muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Ramazanskog Bajrama, jednog od dva najvažnija praznika, kojim se završava jednomesečni ramazanski post.Trodnevni Ramazanski Bajram muslimanima u Srbiji čestitao je reis ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručivši da su prvi dani ovog praznika vreme u kojem se spuštaju božanski darovi, koje treba primiti raširenih ruku.

On je pozvao muslimane da sakupe snagu oprosta prema onima koji su im, kako je rekao, naneli zlo ili su ih na bilo koji drugi način povredili.

Nasufović j poručio i da na današnji dan treba pružiti ruke za bratski zagrljaj prema svakom čoveku, a dlanove okrenuti prema nebu i moliti se za sve ljude kao za sebe.

Ramazanski Bajram obeležava kraj muslimanskog svetog meseca Ramazana, bajramsko slavlje počinje molitvom, koja se obavlja odmah nakon svitanja.

Bajram se slavi tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo.

Bajramske molitve se održavaju u džamijama ili velikim halama, a u mnogim zemljama i na otvorenom.

Prvi dan praznika se obeležava posetama rodbini, komšijama i prijateljima, a za posluženje se koriste unapred pripremljeni slatkiši i urme.

U nekim zemljama nakon molitve posećuju se groblja.

Za praznik se, inače, pripremaju tradicionalna muslimanska jela, za posete se oblači tradicionalna odeća ili nova odela, a deci se daruju slatkiši i novac, preneo je Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak