Posle debakla Ciprasa: Povratak političkoj dinastiji

Novosti 04.06.2019 15:57
Posle debakla Ciprasa: Povratak političkoj dinastiji


Debakl Ciprasa na lokalnim izborima najava promene u politici Grčke. Sve govori da će na čelna mesta nove generacije klana Venizelos-MicotakisPOSLE drugog kruga lokalnih izbora u Grčkoj, održanih u nedelju, jasno je da su Grci kaznili improvizacije i nagle zaokrete "revolucije u hodu" Aleksisa Ciprasa i vratili se tradiciji - porodici Micotakis.

Jer, ako je premijer Cipras najveći gubitnik, apsolutni pobednik je opozicioni lider, šef Nove demokratije Kirijakos Micotakis, inače sin bivšeg premijera Konstantina.

Nikada u novijoj istoriji zemlje jedna opoziciona partija nije tako ubedljivo porazila vladajuću garnituru. U 12 od 13 grčkih administrativnih regiona pobedili su kandidati opozicije, a samo je na Kritu guverner postao nezavisni kandidat, uz podršku Sirize i Kinala (bivši Pasok).

Analitičari smatraju da je ovo siguran znak da porodica Micotakis u velikom stilu ponovo preuzima kormilo grčke politike i da je Kirijakos Micotakis budući premijer.

I to nije sve, jer će fotelju gradonačelnika Atine, drugu najznačajniju poziciju u zemlji, preuzeti Kostas Bakojanis, sestrić Kirijakosa Micotakisa. U prestonici je Siriza doživela debakl, pošto je uspela da pobedi u samo pet od 67 opština, a sam Bakojanis je osvojio u centralnoj opštini Atini čak 65,23 odsto glasova!

Kirijakos Micotakis

Posle debakla Ciprasa: Povratak političkoj dinastiji

Svi u Grčkoj veruju da će posle izbora zakazanih za 7. jul, otpočeti nova faza vladavine "političkih dinastija" i da će čelna mesta u zemlji zauzeti pripadnici četvrte i pete generacije moćnog političkog klana Venizelos-Micotakis.

Porodične veze, armirane lojalnošću, političkim i ekonomskim interesima, ali i posebnim osećanjem časti, još jedanput su se u Grčkoj pokazale kao ozbiljan politički mehanizam koji više od jednog veka odoleva izazovima društvenih promena kroz koje je zemlja prošla.

KAKAV UZLET

POSLE trijumfa konzervativaca na evropskim i lokalnim izborima, ponovo je aktuelizovana spekulacija da bi oni na predstojećim parlamentarnim izborima mogli da osvoje oko 40 odsto glasova. To bi omogućilo potpunu autonomiju, bez koalicionih partnera.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak