Glasovni asistenti i privatnost

Danas 03.06.2019 14:02
Glasovni asistenti i privatnost


Glasovni asistenti su vrsta računarske tehnologije koja je bila u domenu naučne fantastike do pre samo jednu deceniju.Bazirani su na veštačkoj inteligenciji, mašinskom i računarskom učenju, kao i na naprednim algoritmima za sintezu glasa. Slušajući vaše komande i upite, glasovni pomoćnici mogu da uče o vašim navikama i stili života, te da predvide vaše navike.

Amazon Alexa linija proizvoda je možda i najpoznatiji primer ovakvih uređaja. U osnovi pametni zvučnik, Alexa vam može naručiti picu, platiti račune ili pustiti omiljenu pesmu, i sve to uz samo nekoliko glasovnih komandi.

Ipak, veliki broj stručnjaka i aktivista za privatnost navode da ovakve tehnologije imaju i veliki uticaj na privatnost korisnika. Budući da uređaj ima nekoliko mikrofona, i uvek sluša čekajući neku komandu, vrlo je lako zloupotrebiti podatke sa ovakvih uređaja. Takođe, neki od uređaja sa glasovnim pomoćnikom imaju i kamere, te je zabrinutost za privatnost još veća.

I sama kompanija Amazon je svesna ovih propusta, te je ove nedelje dodala opciju u Alexa aplikaciji za brisanje svih komandi koje ste izgovorili u toku dana. Takođe, Anazon radi i na novom sistemu enkripcije podataka, te bi Alexa trebala da bude daleko sigurnija u budućnosti.


Glasovni asistenti i privatnost

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak