Odgovor Ani Brnabić - poruke iz šume

Mondo 03.06.2019 13:42
Odgovor Ani Brnabić - poruke iz šume


Talas provokacija sa Kosova posle izjave Ane Brnabić da su lideri kosovskih Albanaca "bukvalno izašli iz šume". Vučić: Zašto EU reaguje na to, a ne na izjave Hašima Tačija?Nastavak drame oko izjave Brnabić danas su inicirale ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koje su postavile na društvene mreže svoje fotografije u planinskom okruženju.

Objavile su i poruke "ponosna sam na naše šume" i "bukvalno sam upravo izašla iz šume", reagujući na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, navode danas prištinski mediji.

Ana Brnabić je u sredu, govoreći o liderima kosovskih Albanaca, rekla da su "bukvalno izašli iz šume".

Poslanik Skupštine Kosova Mimoza Kusari poručila je da će "Ana Brnabić, kada prizna zločine njene države nad 'ljudima iz šume', možda moći da se izvini i poseti Kosovo".

Do tada, Ana Brnabić može samo da gleda fotografije najlepših šuma na svetu, navela je Mimoza Kusari.

Na društvenim mrežama mnogi sa Kosova postavljaju slike snimljene na planinama, uz poruku "upravo izašli iz šume".

Ana Brnabić rekla je danas da Srbija neće odgovarati na provokacije iz Prištine jer bi odgovorom mogla ugroziti mir i stabilnost u regionu.

"Nećemo odgovarati na provokacije osim ako one ne eskaliraju do ozbiljnog ugrožavanja života i bezbednosti Srba na Kosovu", rekla je Brnabić na konferenciji s luksemburškim premijerom Gzavijeom Batelom.

Oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocenio da premijerka Brnabić nije govorila o celokupnom albanskom narodu kada je govorila "o ljudima iz šume" već je mislila na kosovsko rukovodstvo, odnosno na Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija. 

"Ona nije govorila o celom narodu, nego o njima trojici. Ne, nego su oni lepotani, akademici, slikari i književnici", rekao je Vučić novinarima u Loznici nakon polaganja kamena temeljca za novu fabriku. 

Komentarišući reakcije koje su na tu izjavu Ane Brnabić stigle iz Evropske unije, Vučić je rekao da mu je čudno da su ljudi iz EU ocenili da je to uvredljiva izjava ali da im nije uvredljivo to što je kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da neće poštovati sporazum koji je potpisao i koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština. 

"Interesantno je da niko iz EU nije na to reagovao. Ali i to jasno govori o odnosu koji neki imaju prema nama. Nema tu ništa naročito novo", rekao je on.

Portparola Evropske komisije Maje Kocijančić ocenila je prethodno da je ono što je premijerka Ana Brnabić kazala za Kosovo uvredljiva retorika koja narušava dogovor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak