Poplave u BiH: Najteže u Tuzli, oštećeni mostovi...

Mondo 03.06.2019 13:39
Poplave u BiH: Najteže u Tuzli, oštećeni mostovi...


U Tuzli je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava nakon što je obilna kiša na ovom području uzrokovala izlivanje bujičnih voda i aktiviranje klizišta, što je ugrozilo oko 50 objekata i pričinilo veliku materijalnu štetu.Gradski štab Civilne zaštite je na sinoćnjoj vanrednoj sednici konstatovao da je izlivanje vodotoka uzrokovalo veliku materijalnu štetu pri čemu je pokidan dio vodovodne mreže, oštećeni pojedini mostovi i putevi.

"Aktivirano je desetak klizišta, a zbog najave novih kišnih padavina u narednim danima realno je očekivati i druga klizišta", naveli su u Civilnoj zaštiti.

Iz Civilne zaštite podsećaju da se, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kišne padavine očekuju još najmanje pet narednih dana, odnosno do petka, 7. juna, navedeno je na portalu grada Tuzla.

Jedan od zaključaka Gradskog štaba Civilne zaštite je da se odmah pristupi čišćenju vodotoka, popravci oštećenih mostova, puteva i druge infrastrukture, da se pristupi sanaciji odrona i klizišta, kao i da se nastavi sa svim drugim aktivnostima na otklanjanju posljedica.

Procenu štete vršiće Komisija kojoj je zaključkom Gradskog štaba Civilne zaštite naloženo da formira dve potkomisije koje će odmah krenuti da na terenu popisuju štetu.

Reka Jala izlila se juče usled obilnih padavina i napravila probleme u Tuzli i u Mesnoj zajednici Simin Han, dok je velika kiša uzrokovala izlivanje potoka na području naselja Lipnica.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak