Novi protest taksista: Blokiran centar Beograda

Mondo 03.06.2019 13:35
Novi protest taksista: Blokiran centar Beograda


Protest je počeo u 11 časova i u njemu učestvuje oko 600 vozila. Organizatori kažu da će trajati do ispunjenja zahteva.Ima problema u ulicama oko mesta dešavanja - Skupštine Srbije i Skupštine Beograda.

U toku su velike gužve -  ostala je slobodna samo jedna traka od Bulevara kralja Aleksandra ka tunelu. Suprotan smer je u potpunosti blokiran, javlja naš reporter.

Pre zatvaranja oba smera za saobraćaja, reporter MONDA je registrovao verbalne incidente između taksista koji su u protestu i onih koji i dalje rade.

"Zašto radiš? Što nisi u protestu?", dobacuju štrajkači kolegama koji rade. Uz to, taksisti koji protestuju ubacuju novčanice u taksije koji rade, uz komentar: "Evo, da ti pomognemo".

Iz ovog taksi udruženja tvrde da su rezultati rada inspekcijskih organa i suda u poslednjih osam meseci, od kad je donet novi zakon - da je doneto samo šest rešenja o oduzimanju vozila (od čega izvršeno četiri rešenja). Prekršajnom sudu podneto je, kažu, šest zahteva za pokretanje postupka, a Privrednom sudu isti taj boj prijava, dok su tužilaštvu ponete i tri krivične prijave. Sekretarijat za inspekcijske poslove međutim, nije dobio ni jednu presudu po navedenim prijavama i zahtevima, navodi se usaopštenju.

GSP preusmerio linije

Linije 24, 26, 27, 37, 44 i 58 voze izmenjenim trasama u oba smera. Zbog blokade oba smera na trgu Nikole Pašića, autobusi Takovskom i ulicom Džordža Vašingtona.

 Tada su izneseni zahtev za preduzimanje radnji i mera, na osnovu svojih ovlašćenja, kako bi se poboljšala efikasnost postupanja grada Beograda, konkretno Komunalne policije i Gradske saobraćajne inspekcije, koji izbegavaju da primenjuju Zakon i da preduzimaju mere protiv divljih prevoznika preko aplikacije CarGo.

Cilj najnovijeg protesta je, kažu, da se ukaže državnim organima da se zakon krši, da lokalna samouprava mora da sprovodi zakon, da inspekcija treba da svakodnevno vrši kontrolu i sprovodi zakon.

Zahtevi će biti predati na osam adresa: predsednik, premijerka, ministarstvo saobraćaja, grad, gradska saobraćajna inspekcija, komunalna policija...

"Paradoksalno je da na ulici tražimo sprovođenje Zakona", poručuju uz SITAB-a i podsećaju da su do sada poslali preko sto dopisa nadležnim organima tražeći primenu zakona.

Oni tvrde i da su im ministarstvo saobraćaja i ministarstvo za lokalnu samoupravu dali nedvosmislen odgovor da je primena zakona u nadležnosti lokalne samouprave, pa se pitaju "zašto grad i država ne reaguju i ko štiti vlasnika CarGo"IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak