Potop po Srbiji, vanredno u više mesta

Mondo 03.06.2019 13:28
Potop po Srbiji, vanredno u više mesta


Kiša napravila haos u centralnoj i zapadnoj Srbiji. U Kraljevu se izlio Ibar, potoci i kanali za odvodnjavanje. Voda je prodrla u kuće. Kritično i u Kniću, Ivanjici, Čačku, Dragačevu, Kragujevcu, Novom Pazaru...U Kraljevu, opštini Knić, Arilju u delu Vrnjačke banje je danas proglašena je vanredna situacija.Voda je ušla u kuće u Sirči, Ribnici, Kovačima i delovima gradskog područja u Kraljevu, prenosi RTS.

U  centar grada došli su vatrogasci i crpe vodu koja je prodrla u dvadesetak kuca.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je put ka selima Milakovac, Godacica i Sirča u prekidu zbog padavina.

U opštini Knić vatrogasci evakuišu ugrožena domaćinstva. U selu Zakuta reka Gruža je odnela most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost, prenosi RTS.

U domaćinstvima u okolini reke Gruže poplavljena su dvorišta, podrumi su puni vode.

Palo i 120 litara kiše po metru kvadratnom!

Za svega četiri sata, u zavisnosti od lokacije, palo je od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, a reč je, pre svega, o teritoriji grada Kraljeva i opštine Knić, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

 Takođe, zbog ogromne količine vode na putu zatvoren je magistralni put Kragujevac - Kraljevo. Za Kraljevo je moguće ići samo preko Mrčajevaca.

I pruga Kraljevo–Kragujevac je doživela oštećenja, pa je železnički saobraćaj u prekidu.

BJELICA NOSI SVE PRED SOBOM

Zbog obilnih padavina od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu.

Bjelica je dostigla 330 centimetara u Dragačevu i nosi sve pred sobom. Sto kuća je pod vodom, do mnogih se ne može doći, javlja reporterka RTS-a sa lica mesta.

Srednja škola, fudbalski stadion su takođe pod vodom, ali su deca evakuisana pre izlivanja reke. Tamo se ipak nekoliko pomoćnih radnika i jedan đak. Oni su na bezbednom.

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka i u novopazarskom kraju. Reke Jošanica i Raška, kao i bujični potoci, poplavili su više kuća, plodnih oranica i oštetili puteve.

Trenutno je najkritičnije u naselju Šutenovac.

Reka Raška preti da se izlije i u samom centru grada, gde je tokom noći bilo problema sa izlivanjem kanalizacije.

Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je za RTS predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović. Problema ima i u Čačku.

I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gde je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu, vatrogasne jedinice, komunalne službe.

CELO SELO POD VODOM

Selo Viča, u opštini Lučani, skoro potpuno je pod vodom, javlja reporter TV Prve. Spasilačke ekipe su na terenu, ali nije svo stanovništvo sela evakuisano.

Spasilačke ekipe sa mehanizacijom od ranog jutra su na terenu, javlja reporter TV Prve koji je izjavio da je "šokiran prizorom koji je zatekao".

Direktor gradske službe za spasavanje izjavio je da i pored pristigle mehanizacije i spasilačkih timova malo toga može trenutno da se uradi da se priliv vode zaustavi.

Predsednik opštine Lučani kaže da je nekoliko sela pod vodom. Prema njegovim rečima, jaka kiša počela je da špada oko pet časova jutros, a naredba za evakuaciju izdata je u 6.30. međutim, nije svo stanovništvo evakuisano.

MARIĆ: EVAKUISANO PET OSOBA

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić je izjavio da je pet osoba evakuisano tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen.

Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić Tanjugu.

On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.

Kako je rekao, u Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvrorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.

Usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka i u novopazarskom kraju.

Reke Jošanica i Raška, kao i bujični potoci, poplavili su više kuća, plodnih oranica i oštetili puteve.

Trenutno je najkritičnije u naselju Šutenovac.

Reka Raška preti da se izlije i u samom centru grada, gde je tokom noći bilo problema sa izlivanjem kanalizacije.

Marić je istakao da je problema bilo i u Kniću i u Trsteniku, gde je noćas pala ogromna količina padavina.

Marić je istakao da nema povređenih ni nastradalih, ali da će Sektor za vanredne situacije dežurati tokom celog dana.

"Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren", rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.

U toku dana u centralnim, zapadnim, jugozapadnim i juznim krajevima Srbije pašće novih 30 do 50 milimetara padavina, a ponegde se očekuju i nepogode sa gradom i jakim vetrom.

Prognoza i za naredne dane ne obećava...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak