Plaćanje taksi u svim stanicama MUP-a, vozačka dozvola i na kućnu adresu

RTS 03.06.2019 13:26
Plaćanje taksi u svim stanicama MUP-a, vozačka dozvola i na kućnu adresu


Od jula će građani koji podnose zahtev za izdavanje ili zamenu vozačke dozvole moći da se izjasne da li žele da im se ona dostavi na kućnu adresu, rekao je ministar Nebojša Stefanović. Zbog početka turističke sezone pušten u rad servis "kamere na graničnim prelazima" koji omogućava da se na sajtu MUP-a vidi uživo slika sa 13 prelaza.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da je počela prva faza instaliranja sistema koji će građanima omogućiti da sve takse za izdavanje ličnih dokumenata plaćaju karticama na šalterima MUP-a, čime se izbegava odlazak u banku ili poštu.

Stefanović je, prilikom predstavljanja novih elektronskih usluga i veb servisa MUP, rekao da je to već omogućeno na pet najopterećenijih terminala na šalterima u Ljermontovljevoj ulici u Beogradu i da se nada da će vrlo brzo biti instalirani u svim policijskim stanicama u Srbiji.

To je potreba na koju su građani ukazivali, a time se i povećava efikasnost u radu i skraćuje čekanje, istakao je ministar.

Stefanović je najavio i da se uvodi podnošenje zahteva o neosuđivanosti iz kaznene evidencije elektronskim putem, bez odlaska u policiju, čime će se smanjiti pritisak na policijske šaltere.

Dodao je da se godišnje izda 750.000 takvih potvrda, a da je prva faza projekta, koja se odnosi na fizička lica, već spremna, dok se uskoro očekuje proširenje i na pravna lica - privredne subjekte.

Prema rečima Stefanovića, ispunjeno je i obećanje dato početkom godine i od jula će građani koji podnose zahtev za izdavanje ili zamenu vozačke dozvole moći da se izjasne da li žele da im se ona dostavi na kućnu adresu.

Servisne kamere na 13 graničnih prelaza 

Kao veliku pomoć građanima on je naveo i to što će od danas biti puštene u rad servisne kamere na 13 graničnih prelaza, a uskoro i na svim ostalim, pa će zainteresovani moći na sajtu MUP pratiti da li negde ima gužvi na izlasku ili ulasku u zemlju.
Nebojša Stefanović na prezentaciji
Nebojša Stefanović na prezentaciji

Program je, naglasio je Stefanović, prilagođena i za pametne, android telefone, kakvih je najviše u Srbiji, pa će građani u svakom trenutku moći da znaju da li je na nekom prelazu prelazu gužva i tako planiraju putovanje i uštede vreme.

Upitan da li mu se čini apsurdno da, i pored stalnih hvaljenja premijerke Ane Brnabić postignutim u digitalizaciji, građani nailaze na nepremostive prepreke, poput slučaja kada vlast promeni ime neke ulice, a da ne obavesti MUP, Stefanović se složio da je to nedopustivo.

U Beogradu ni godinu i po dana od promene imena nekih ulica MUP nije dobio tu odluku, pa se građani koji žele da im se promeni adresa u ličnoj karti upućuju na šaltere katastra, gde im se za to naplaćuje taksa od 960 dinara, a Stefanović je rekao da će sa Anom Brnabić razgovarati o tome.

"Da vidimo šta možemo da učinimo i pomognemo građanima u slučajevima kad je ime ulice promenjeno mimo njihove volje. Imamo mogućnost da preko portala E-uprave razmenimo te podatke, konstatovao je on, najavljujući i da će razgovarati i sa predstavnicima katastra da sa MUP uvežu baze podataka", rekao je Stefanović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak