Država očekuje 415 miliona evra od Komercijalne banke

RTV 03.06.2019 09:46
Država očekuje 415 miliona evra od Komercijalne banke


Pola milijarde evra vrednost je koju je Vlada Srbije odredila za 100 odsto kapitala Komercijalne banke čija je prodaja planirala do kraja godine, piše današnji "Blic", pozivajući se na neimenovane izvore.S obzirom na to da se na prodaju nudi najviše 83,2 odsto kapitala, Komercijalna banka bi u tom slučaju mogla da bude prodata za oko 415 miliona evra. To je oko 15 miliona evra više od trenutne tržišne cene ove banke na Beogradskoj berzi.

List prenosi izjavu neimenovanog izvora da je pola milijarde evra za celu banku "dobra cena ukoliko se u obzir uzmu sve okolnosti od uticaja".

"U tom slučaju pokazatelj odnosa tržišne cene akcije i njene knjigovodstvene vrednosti bio bi 0,85, što govori o dobroj ceni u današnjim okolnostima", navodi izvor i dodaje da bi od velikog uticaja na konačnu prodajnu cenu mogli da budu pregovori između države i kupca.

Ministarstvo finansija u petak je objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju ove banke u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar, a rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti je 21. jun.

Komercijalna banka, pored Srbije, posluje u RS i Crnoj Gori. Država Srbija je vlasnik 41,7 odsto akcija bake, EBRD 24,4 odsto, a Fond Svetske banke 10,1 odsto.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak