'Stan na dan' - poreznici će kucati na vrata

Mondo 02.06.2019 22:15
'Stan na dan' - poreznici će kucati na vrata


Biznis izdavanje "stanova na dan" cveta već desetak godina. Najčešće se poslovalo u sivoj zoni, a ta oblast sada je regulisana Zakonom o ugostiteljstvu.Zakon će u potpunosti biti primenljiv na jesen, do kada će važiti stara podzakonska akta.

Špic turističke sezone osim prihoda doneće i trošak onima koji izdaju smeštaj, jer od 1. jula počinje njihovo oporezivanje.

Brza i laka zarada izdavanjem sobe, apartmana ili stana biće moguća i ubuduće ali uz poštovanje određenih propisa. Novina je i da će stanodavci sami prijavljivati goste, a ne preko posrednika, piše RTS.

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da to što se danas popularno naziva "stan na dan" - jeste definisano kao ugostiteljska usluga smeštaja u domaćoj radinosti.

"Prvi put imamo zakonski definisan uslov u smislu da se svako izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana definiše ugostiteljskom uslugom pružanja smeštaja u domaćoj radinosti", istakao je Knežević.

Za one koji se o zakon ipak ogluše, predviđene su novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta kaže da postoji jedna segment u ovom poslu koji još uvek radi u sivoj zoni.

"Ja sam potpuno siguran da će svi koji ozbiljno žele da se bave ovim poslom nakon usvajanja zakona shvatiti da je najjednostavnije da plate taj mali iznos koji je neophodan kao paušalni porez na godišnjem nivou", rekao je Seničić.

Knežević objašnjava da je iznos poreza koji će se plaćati pet odsto od prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen sa koeficijentom turističkog mesta.

"Ako pričamo o prosečnoj bruto zaradi u prethodnoj godini, recimo da bi porez u ovom trenutku za ovu godinu za izdavaoce koji se nalaze u turističkom mestu prve kategorije, a to su Beograd, Zlatibor, Vrnjačka Banja - iznosio između 3.400 i 3.500 dinara po jednom krevetu. Kad vidite po kojim cenama se tržišno izdaje taj jedan krevet, shvatite da kroz dva ili tri izdavanja tog kreveta će moći da se plati godišnji porez", objašnjava Knežević.

U lov na one koji rade mimo zakona krenula je i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U tome će im pomoći i 1.000 mladih inspektora čije se zapošljavanje očekuje u naredne tri godine.

Dragan Pušara iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kaže da u slučaju da se govori o Beogradu, radi se o gotovo 1.600 objekata koji su kategorisani, dakle nalaze se u registru objekata koji se izdaju i ako se pogleda taj broj i uporedi sa brojem koji se nalazi na Booking.com i Airbnb vidi se podudarnost.

"Nema mnogo sive zone u ovoj oblasti, tu je tržište učinilo svoje. Nekada je bilo dovoljno imati jedan stan pa da od toga može pristojno da se živi, danas je i tu ponuda i potražnja učinila svoje pa su danas bolje kotirani na ta dva pretraživača oni koji imaju više objakta, konkurentniji su i onda pojedini ljudi koji su imali jedan stan ili manje tih jedinica i iz tih tržišnih razloga napuštaju", kaže Pušara.

Ubuduće nepozvani gosti biće i inspektori, koji će moći da se prijavljuju kao turisti u smeštajnim objektima.

Na taj način proveravaće da li je smešaj kategorisan i da li ispunjava uslove.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak