Fijat potvrdio: Dali smo Renou predlog za spajanje

RTV 02.06.2019 21:42
Fijat potvrdio: Dali smo Renou predlog za spajanje


Fijat Krajsler (FCA) je potvrdio da je francuskom proizvođaču automobila Renou predložio spajanje kako bi obe kompanije ostvarile više milijardi dolara ušteda, pošto se auto industrija ubrzano okreće razvoju i prozivodnji električnih i autonomih vozila.Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila u svetu i bila bi 50 odsto u vlasništvu akcionara FCA-e i 50 odsto u vlasništvu deoničara Renoa, navodi se u saopštenju Fijat Krajsler Automobila, prenosi agencija AP.

Dve kompanije su u pregovorima već nedeljama. Bord direktora Renoa jutros održava specijalni sastanak van Pariza na kom je glavna tema ideja o spajanju.

Američka agencija dodaje da iz francuske kompanije neće davati izjave o ovom predlogu dok se sastanak ne završi, i napominje da nije jasno šta bi to spajanje značilo za postojeći savez Renoa sa japanskim Nisanom i Micubišijem.

U saopštenju FCA se navodi da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele pet milijardi evra godišnje. Dalje se dodaje da sporazum neće uključivati zatvaranje pogona, a moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje.

Francuska vlada, koja poseduje 15 odsto vlasničkog udela u Renou, obazriva je prema ideji FCA o spajanju, navodi AP.

Jedan francuski zvaničnik je izjavio u neđelju da će država prihvatiti spajanje samo ukoliko to ima smisla za radna mesta i francuske nacionalne interese. Zvaničnik, koji je zamolio da ne bude imenovan jer nije nadležan za davanje informacija, rekao je za AP da su i japanske vlasti informisane o predlogu FCA, te da Francuska preferira postojeći savez Reno-Nisan-Micubiši.

Reno: Bord direktora zainteresovan da prouči predlog Fijata

Francuski proizvođač automobila Reno je saopštio danas da će "sa interesovanjem proučiti" uslove predloženog spajanja sa Fijat Krajsler Automobilima (FCA).

"Nakon pažljivog razmatranja uslova prijateljskog predloga FCA, bord direktora je odlučio da sa zainteresovanošću prouči mogućnost te poslovne kombinacije, sa aspekta jačanja proizvodne osnove Grupe Reno i generisanja dodatne vrednost za alijansu," navodi se u saopštenju Renoa, a prenosi agencijua Rojters.

"Novo saopštenje će biti objavljeno u dogledno vreme u kojem će tržište biti obavešteno o rezultatima ovih razgovora, u skladu sa važećim zakonima i propisima", dodaje se u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak