Izbori u EU zakomplikovale stvar, Kosovo izgubilo primat

RTV 02.06.2019 21:37
Izbori u EU zakomplikovale stvar, Kosovo izgubilo primat


Tačno mesec dana ostalo je do sastanka lidera regiona u Parizu, a kako danas piše "Blic", nakon ovonedeljnih nemilih scena nasilja i upada jedinica ROSU na sever Kosova povratak za pregovarački sto iz dana u dan izgleda sve dalji.U tekstu se postavlja pitanje hoće li se 1. jula dogoditi nešto krucijalno u francuskoj prestonici, da li će neko od evropskih zvaničnika izaći s konkretnim predlogom kosovskog problema ili se samo očekuje još jedno "tresla se gora, rodio se miš".

Sastanak će biti održan u svetlu još većih tenzija na severu Kosova, provokacija albanskih političara i odsustva volje vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije, napominje list.

Podseća i da je Zapad pokusao prošlog meseca da izvrši pritisak na dve strane i da na sastanku lidera regiona u Berlinu "razmrsi decenijama mršen kosovski čvor".

Ipak, čini se da dobre volje nema, ocenjuje "Blic".

List navodi i da stvar dodatno komplikuju izbori za evropske institucije, pa je Kosovo u planu evropskih zvaničnika izgubilo primat.

Sastanak lidera regiona u Parizu, zakazan za 1. juli, kako se navodi, pod znakom je pitanja i zbog sukoba nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog različitih pogleda na to ko treba da budu kandidati za evropske institucije.

Merkel sa Haradinajem 6. juna

Portparolka nemačke vlade Martina Fic saopštila je sinoć da će se kancelarka Angela Merkel i kosovski premijer Ramuš Haradinaj sastati u Berlinu 6. juna i da će centralna tema razgovora biti dijalog Beograda i Prištine, prenela je prištinska Gazeta ekspres.

Ficova je za Gazetu ekspres dodala da će sastanak Merkel i Haradinaja biti "dobra prilika za razmenu ideja uoči Pariskog samita", 1. jula.

List procenjuje da će na tom sastanku Merkelova i Haradinaj razmeniti ideje u vezi s nastavkom dijaloga, a što će biti razmotreno i na samitu u Parizu.

Komentarišući razvoj događaja na severu Kosova, portparolka Merkelove je, kako se navodi, pozvala Beograd i Prištinu da "rade na smirivanju situacije", dodajući da Nemačka pažljivo prati dešavanja na Kosovu i reakcije Beograda.

Haradinaj: Krasnoščekov bio kamuflirani špijun

Haradinaj je izjavio da je kosovska policija uhapsila ruskog pripadnika Unmika Mihaila Krasnoščekova zato što je on, kako tvrdi, zloupotrebljavajući svoju funkciju službenika UN ,radio kao "kamuflirani špijun".

Prethodno je Priština proglasila Krasnoščekova "personom non grata", nakon čega su reagovale UN koje su saopštile da se za njihovo osoblje ne može primenjivati takva odluka.

"Kosovska policija tokom operacije protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja uhapsila je ruskog državljanina, kamufliranog špijuna kao službenika Ujedinjenih nacija, koji je sprečio vladavinu zakona koristeći službeni automobil UN", napisao je Haradinaj na Fejsbuku, prenosi Gazeta ekspres.

Haradinaj tvrdi i da su postupci Krasnoščekova bili protiv međunarodnog prava.

"Opstrukcija pravde i zloupotreba simbola UN su gruba kršenja", kaže Haradinaj.

Ujedinjene nacije upozorile su u petak, povodom odluke Prištine da Krasnoščekova proglasi "personom non grata", da se takva odluka ne može primenjivati na osoblje UN, već samo za diplomate koje je u jednoj državi akreditovala druga država, u kontekstu njihovih bilateralnih odnosa.

"Ujedinjene nacije nisu država i njihovo osoblje nije akreditovano u državama u kojima je zaposleno, već radi jedino po ovlašćenju generalnog sekretara" UN, navodi se u saopštenju koje je Unmik dostavio Tanjugu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak