Sprema se istraga protiv Gugla

B92 02.06.2019 11:26
Sprema se istraga protiv Gugla


Američko ministarstvo pravde priprema antimonopolsku istragu protiv Gugla, dok se u SAD čuju pozivi na razbijanje te kompanije, preneo je "Volstrit žurnal".Gugl je u Evropi već bio novčano kažnjavan zbog kršenja propisa o konkurenciji.

Američki list je preneo izjave neimenovanih izvora da se odsek ministarstva zadužen za "antitrust" poslove sprema da "bliže ispita komercijalnu praksu" Gugla u vezi sa njegovim pretraživačem i drugim aktivnostima.

Federalna komisija za trgovinu, koja s ministarstvom pravde deli nadzornu ulogu u oblasti konkurencije, vodila je pre više godina široku istragu o dominaciji Gugla u internet pretraživanju i reklamiranju pre nego što ju je 2013. okončala.

Neki kongresmeni su nedavno tražili da se ta istraga ponovo otvori.

Evropska komisija je 20. marta kaznila Gugl treći put u poslednje dve godine, optužujući američkog giganta za kršenje antimonopolskih propisa EU.

U SAD su s obe strane političkog spektra sve glasniji pozivi na delovanje protiv tehnoloških giganata, pa čak i njihovo razbijanje, pod optužbama da su previše moćni, ako ne i monopolisti.

Tu su na meti pre svega Fejsbuk, Gugl i Amazon.

Fejsbuk i Gugl drže veliki deo reklamiranja na internetu a Guglov operativni sistem Android pokreće najveći deo pametnih telefona u svetu.

Gugl je takođe redovna meta napada američkog predsednika Donalda Trampa, koji tvrdi da ta kompanija guši konzervativne glasove u svojim servisima, što Gugl negira.

Prema "Volstrit žurnalu", Federalna komisija za trgovinu je nedavno prihvatila da ministarstvo pravde preuzme vođenje slučaja Gugla.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak