Ceo dan u školi: Od septembra promene u prosveti

Mondo 01.06.2019 12:17
Ceo dan u školi: Od septembra promene u prosveti


Đake u Srbiji od 1. septembra očekuje velika promena a započeće u 240 osnovnih škola koje uvode jednosmensku nastavu sa produženim boravkom.U eksperimentalnoj fazi u tim osnovnim školama mališani će na časove ići samo u jutarnjoj smeni, a ostajaće potom u školi posle časova - od 12.30 do 16.30, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za današnji "Kurir" rekao da je ideja da se učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti nakon redovne nastave, ali tako da svoje vreme posle redovne nastave koriste u funkciji razvoja.

"U taj pilot projekat ulazi ukupno 240 škola u Srbiji. Naravno, deca tu dobijaju najviše - učenje u školi pod nadzorom nastavnika, više sporta, a vodiće se računa i o njihovoj ishrani. Đaci će takođe imati oko 50 različitih sadržaja, što će smanjiti nasilje u školama, biće bezbedniji. Učenici će uz sve to imati više informatike", naveo je ministar.

On dodaje da će i nastavnici dobiti posao, što je dobro, jer zbog pada nataliteta u Srbiji i zatvaranja škola, oni su ostajali bez posla.

Prema rečima Šarčevića, vodilo se računa i o roditeljima učenika.

"Oni će biti bezbrižniji, jer se njihovoj deci nudi sve što sam naveo i oni će u svakom momentu znati da su dece pod budnim okom nastavnika i drugog osoblja u školama", rekao je ministar.

On je dodao i da je predviđeno da se do 2030. ova nova strategija uvede u sve škole u Srbiji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak