Srpski centar u Ofenbahu: Učenici Srpske dopunske škole oduševili nastupima

Novosti 31.05.2019 11:18
Srpski centar u Ofenbahu: Učenici Srpske dopunske škole oduševili nastupima


Više od 80 učesnika iz Štutgarta i okoline, iz Baden-Badena kao i đaka iz Frankfurta i okoline, su se pokazali kao vrsni mali umetniciFRANKFURT/OFENBAH - Učenici Srpske dopunske škole nedavno su svojim recitalima, scenskim izvođenjem, muzičkim i pevačkim nastupima oduševili gledaoce takmičarske priredbe naslovljene čuvenom dečijom pesmom Čika-Jove Zmaja „Ala je lep ovaj svet“.

Više od 80 učesnika pridošlih iz Štutgarta i okoline, iz Baden-Badena kao i đaka iz Frankfurta i okoline, su se u Srpskom centru u Ofenbahu, nedaleko od Frankfurta, pokazali kao vrsni mali umetnici.

Pre početka takmičenja đaka glumci Prvog srpskog dečijeg pozorišta „Deca Evrope“ izveli su scenski prikaz „ Ala je lep ovaj svet“ koji je režirala Milica Tiz iz Bad Homburga. Sledili su po ustaljenom običaju pozdravi predstavnika Republike Srbije- vicekonzula iz Frankfurta Vladimira Rajića i generalnog konzula Srbije u Štutgartu Božidara Vučurevića, koji se,sem diplomatijom, decenijama bavi pisanjem pesama. On nije propustio priliku da dođe sa „svojim“ učenicima koji su najbrojniji u Nemačkoj i da ih podrži u takmičenju.

Pozdravljanju gostiju, predstanika države Srbije i učesnika u programu se kratkim govorom pridružio i predsednik „Sedmice“ Ljubiša Ristić, vidno oduševljen velikim brojem učesnika. Rekao je da će pokušati da sledeće godine na već planiranoj manifestaciji okupi učenike Srpske dopunske škole iz cele Nemačke.

Takmičenje je počelo recitalom pesme „Zdravica narodu srpskom“ od Ljubivoja Ršumovića, koji je bravurozno intepretirao učenik iz Frankfurta Mišković Vladimir. Ređali su brojni recitatori ali i mladi muzičari i pevači. 


Čuli smo mlađanu Magdalenu Milovanović na flauti, muziciranjem na klavijaturama su oduševile Aleksandra Katić i Klara Rajter, “svoje” pesme su nam perfektno otpevale Anđelka Gaćinović, Mila Milisavljević i Teodora Stevanović. Anica Kocić i Sandra Rakić pobrale su veliki aplauz za pesmu “Đurđevdan”. Na kraju programa zapevali su članovi literarne sekcije škole nazvane po našem pesniku Ršumoviću –“Ršum škola” -danas već legendarnu pesmu Zorana Ramboseka “Deca su ukras sveta”.

Kroz program su vodili Zlata Ikanović i Ljubiša Simić. Pomenimo da žiri, koji su činili pesnikinja Dragica Šreder, vice-konzul Vladimir Rajić i pesnik Aleksandru Uroševiću, koji je imao nimalo lak zadatak da oceni nastupe učenika.

Nagrađeni su sledeći predškolci: Vladana Mišović (3,5), Lena Kovačević (4.) i Vukašin Mišović (6), svi iz Frankfurta, kao i Aleksa Crnogorac (4) iz Ofenbaha. Među učenicima od prvog do četvrtog razreda prvo mesto osvojio je Georgije Lav Popović (1. razred) iz Štutgarta, drugo mesto pripalo je Jani Mrdak, učenici četvrtog razreda iz Frankfurta, a treće mesto Teodori Mamišević, koja pohađa derugi razred i živi u Dicenbahu. Pohvale se dobili Leontina Damjanović (četvrti razred), Lena Simić (treći razred) i Anđela Mihajlović (prvi razred), sve iz Frankfurta.

U kategoriji osnovaca starijih razreda prva nagrada pripala je Tamari Brus iz Leonberga kod Štutgarta, za izvanredan recital pesme Dobrice Erića “Prkosna pesma”. Druga nagrada otišla je u ruke Nikite Gaćinović, učenice sedmog razreda iz Manhajma, a treća Anđelike Gaćinović, đaka petog razreda, takođe iz Manhajma. Pohvale su dobili Valentina Jurošević (šesti razred) iz Baden-Badena, Željka Poštić (sedmi razred) i Teodora Tasić (osmi razred), obe iz Ludvigsburga.

Učenici iz Štutgarta Foto B. Petrović

Srpski centar u Ofenbahu: Učenici Srpske dopunske škole oduševili nastupima

Anđela Dimitrijević, stara 12. godina iz Beograda, osvojila je specijalnu nagradu za prvu dvojezičnu knjigu na srpskom i nemačkom jeziku- „Kikicin pogled na svet“- koju su objavili “Srpska kuća” iz Požarevca i Udruženje pisaca “Sedmica”.

Uučenike na takmičenju pratili su nastavnici Biljana Bukinac, Vladimir Živanov, Sonja Zrnić, Tatjana Milanović, Mirjana Antanasijević Čekerevac i Katzica Stanimirov -svi iz pokrajine Hesen kao i nastavnici Ksenija Gaćinović, Mirjana Milošević, Jovan Knežević, Tatjana Popović i Biljana Petrović iz pokrajine Baden-Virmenberg.

- Bila je to jedna izvanredna manifestacija znanja, umeća i talentovanosti naših mladih sunarodnika rođenih u Nemačkoj pa zato rado koristim persiflažu na naslov poznate pesme Jovana Jovanovića- Zmaja. Sa pravom mogu da kažem, gledajući našu mladost, baš je lep ovaj svet – rekao je pesnik i generalni konzul Božidar Vučurović.

Nagrađenim i pohvaljenim recitatorima uručene su priznanja i knjige. Priredbu je četrnaesti put za redom organizovalo Udruženje pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta na Majni, koju predvodi aktivista Ljubiša Simić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak