Austrija dobija prvu kancelarku

RTS 31.05.2019 10:26
Austrija dobija prvu kancelarku


Predsednik Austrije Aleksander van der Belen naložio je Brigite Birlajn, aktuelnoj predsednici Ustavnog suda, da formira novu prelaznu vladu Austrije. Birlajnova, koja važi za osobu konzervativnog političkog opredeljenja, prva je žena u istoriji Austrije postavljena na funkciju kancelara.Brigite Birlajn je od 2018. godine predsednica Ustavnog suda i smatra se nadpartijskim kadrom, ali je oba velika "skoka" u svojoj karijeri ostvarila pod vladom koju su činili Narodna partija i Slobodarska stranka, najpre 2003. kada je postala potpredsednica i prošle godine kada je postavljena za predsednicu Ustavnog suda.

Birlajnova je imenovana za mandatara za formiranje prelazne vlade, koja će biti na dužnosti do formiranja nove vlade nakon prevremenih izbora koji treba da se održe u septembru.

Van der Belen je, predstavljajući mandatara kojeg je izabrao, rekao da je dogovoreno da će prelaznu vladu činiti eksperti, o čemu postoji konsenzus sa parlamentarnim strankama.

"Poslednji dani su za austrijsku državu bili izazovni. U pojedinim stvarima smo ulazili na nove terene, nakon što je izglasano nepoverenje vladi. Nismo nijednog trenutka koračali bez orijentacije, jer smo imali jasnu kartu u rukama, koja ne može biti tačnija, a to je Ustav. Ustav nam daje za svaki korak jasne smernice šta treba raditi. On je osnova naše demokratije, tako reći operativni sistem", naglasio je Van der Belen.

Istakao je da Ustav predviđa da u takvoj situaciji on bira mandatara i da je izabrao da to bude žena o kojoj su novine pisale da je uvek u nečemu prva, a tako će biti i prva kancelarka.

"Tražili smo nekog ko dobro poznaje Ustav, a ko bi bio bolji nego predsednica Ustavnog suda", zaključio je austrijski predsednik.

Van der Belen je zamolio parlamentarne partije da ukažu poverenje novoj kancelarki i vladi do izbora.

Birlajnova je naglasila da je odlučila da preuzme ovu odgovornu dužnost i zahvalila se predsedniku na poverenju.

"Obećavam vama i svim Austrijancima da ću opravdati poverenje koje imate u mene. Vidim kao svoju državničku odgovornost u ovoj jedinstvenoj situaciji u istoriji naše zemlje da dam svoj doprinos. Odmah nakon ove izjave započeću razgovore sa ekspertima iz javne uprave", rekla je Birlajnova.

Ukazala je da želi da predloži predsedniku kabinet koji će odgovorno i dobro voditi državne poslove na dobrobit svih građana.

Rekla je i da je Klemens Jabloner, dugogodišnji predsednik Upravnog suda i profesor bečkog univerziteta, prihvatio da preuzme dužnost vicekancelara i ministra pravosuđa.

Takođe, kako je prenela, ambasador Aleksander Šalenberg je prihvatio da bude ministar spoljnih i evropskih poslova. Dodala je da je Šalenberg trenutno šef Sekcije za EU u kancelariji kancelara.

Druge članove vlade, kako je rekla, predstaviće narednih dana.

Biografija Brigite Birlajn

Brigite Birlajn je rođena u porodici državnih službenika i želela je da studira umetnost ili arhitekturu, ali ju je majka, koja je završila umetnost, savetovala da ipak upiše prava.

Završila je studije u roku i sa 26 godina položila državni ispit, te je sa 28 godina postavljena za državnog tužioca, a sa 41 godinom bila je na dužnosti glavnog tužioca.

Takođe, bila je i predsednica Udruženja državnih tužioca Austrije, funkciju koju je držala dugo godina do dolaska u Ustavni sud.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak