Vučić: Brinem za ono što će tek da dođe

RTS 29.05.2019 20:33
Vučić: Brinem za ono što će tek da dođe


Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je bojazan, povodom jučerašnjih zbivanja na Kosovu i Metohiji, za ono što će tek doći. Poručio je da Srbija neće dozvoliti iživljavanje nad srpskim stanovništvom i najavio dalja ulaganja u Vojsku Srbije. Negirao je tvrdnju Kfora da su "svi unapred bili obavešteni" o akciji kosovskih specijalaca.Ako neko misli da može da se iživljava nad našim stanovništvom i da to može da ponavlja, a onda da bude "puj, pike, ne važi" i da za to traži sumnjiva objašnjenja – "to neće moći", poručio je Aleksandar Vučić obilazeći rekonstruisanje prostorije Internata Vojne gimnazije.

U vezi sa jučerašnjim upadom kosovskih specijalaca na sever KiM, istakao je da bi bio mnogo srećniji da se nije desilo ono što smo juče videli. "Veoma brinem za ono što će tek da dođe, i to je jedini razlog što nisam danas srećan", poručio je Vučić.

Nezadovoljan je reakcijom NATO-a, koji je, prema njegovim rečima, izneo laži, a kritikovao je i EU, čiji se predstavnici javljaju samo onda kada prođe kritično stanje.

"Nevezano za to, mi ćemo razvijati našu vojsku, i podizati životni standard naših vojnika, da budemo spremni da čuvamo naš narod. To je nešto što je svrha vojske i zbog čega postoje vojske u svim zemljama sveta", objasnio je predsednik.

"Kfor ne govori istinu, koga su to oni obavestili?"

Ocenio je da je danas situacija za srpski narod na Kosovu i Metohiji mnogo teža nego do juče, a za Kfor je poručio da ta vojna misija u pokrajini nimalo nije statusno neutralna.

Vučić je, upitan za izjavu portparola Kfora da je najveća pretnja miru na KiM retorika lidera i zloupotreba medija, kao i da su "svi bili unapred obavešteni" o jučerašnjoj policijskoj akciji, poručio Kforu da javno iznesu podatak – koga su to oni obavestili.

Kfor ne govori istinu, rekao je i objasnio: "Mi smo dobili obaveštajne podatke o tome oko 15. maja, a ja sam 17. maja izašao u javnost sa tom informacijom i molbom da to ne rade", naglasio je predsednik.

Što se tiče retorike o kojoj govori Kfor, Vučić je istakao da oni nisu nimalo statusno neutralni, kao i da se bave retorikom i trikovima.

"Pozivam portparola Kfora neka kaže koga je obavestio. Juče u jednom trenutku komandant Kfora nije hteo da se javi ni načelniku Generalštaba Vojske Srbije, pa onda ni mi nismo hteli da se javljamo. Čuli su se tek oko 11.30, kada smo ih upozorili na događaje. Dok je bilo najteže, kontakta nije bilo", preneo je on i ponovio da Kfor ne govori istinu i da se to može lako dokazati.

Vučić je rekao da oni misle da se završilo time, ali je situacija danas, ističe, mnogo gora i teža nego što je juče bila u ovo vreme. "Pošto mi imamo ne samo obaveštajne podatke, već i razgovaramo sa našim narodom na KiM, što se tiče srpskog življa danas je situacija mnogo teža nego do juče", objasnio je predsednik.

"Kako to da je uhapšeno duplo više Srba od Albanaca"

Podsetio je da su juče prištinske vlasti uhapsile više od 20 ljudi, prvo navodno u okviru borbe protiv korupcije, a onda zbog ubistva Olivera Ivanovića i Envera Zamberija, te upitao zar je i jedan gluvonemi čovek koji je uhapšen kriv zbog toga.

"Ajde, kažite nam više o čemu se radi. Vodite navodnu borbu protiv korupcije. Kako to da je duplo više Srba od Albanaca uhapšeno? To znači da su Srbi 28 puta veći kriminalci u policiji, a u Prištini svi pošteni", konstatovao je on.

Dalje je ukazao da je devet običnih građana uhapšeno u Zubinom Potoku, kao i ruski administrativac pod izgovorom da je stajao na barikadama. "Kamo sreće da je Kfor tamo stajao i ponašao se u skladu sa Rezolucijom UN 1244, a za razliku od NATO-a, Rus se ponašao kako treba", naglasio je Vučić.

Naveo je da je Kfor tvrdio da se radi o običnoj policijskoj akciji i upitao da li se u običnoj akciji policije polupa pet kamiona i 20 automobila, kao i razbije sve staklo u svim kućama u koje su upali i tuku svi na koje naiđu.

"Sutra, kada mi budemo provodili akciju na pojedinim delovima pod našom kontrolom, onda će zemlje Kvinte i drugi izraziti veliku zabrinutost i ne znam šta", primetio je predsednik.

Ukazao je da su junaci iz Zubinog Potoka goloruki izdržali teror naoružanih Albanaca, koji su pucali iznad njihovih glava. "Da li je to zbog borbe protiv korupcije ili da možete da pokažete da ste velike baje pa možete da kršite šta god hoćete? Pa će na to i Kadri Veselji doći u Čabru, odakle je počeo pogrom 2004", rekao je Vučić.

"Pokušavaju da od Srbije naprave krivca"

Napomenuo je i da je naš narod mirno protestovao i dodao da bi izbila katastrofa da je bila samo jedna ili dve puške sa naše strane.

"Sve što rade je da zloupotrebe nešto i pokušavaju da od Srbije naprave krivca. I svemu tome mora doći kraj. Ovo je stota stvar koju su uradili, od maltretiranja i hapšenja Marka Đurića, upada više puta na sever zbog tobož hapšenja ubica Olivera Ivanovića, a onda sam od njih u Briselu čuo da su to uradili da bi se neki iselili sa KiM. Oni to ne kriju", podvukao je Vučić.

Istakao je da sve to rade sa ciljem da bi sprečili da Srbi budu Srbi, jer kod njih jedini Srbi mogu da budu oni koji se kucaju jajima sa Ramušom Haradinajem, koji su njihovi poslušnici i nemaju veze sa Beogradom, kao što su pojedini njihovi "kućni Srbi i kućni ljubimci", među kojima i ona što govori da je trebalo da podržimo ovu akciju.

"Neka NATO radi svoj posao, a kada ne bude to činio, radiće ga onaj ko treba da ga radi. Što se nas tiče, Kfor ne mora ništa da objašnjava, samo neka smanje svoje lagarije", zaključio je predsednik Srbije.

"Konačni cilj je hapšenje komandanta Bojića"

Predsednik je upozorio da je konačni cilj Prištine hapšenje Željka Bojića, komandanta kosovske policije za sever Kosova i Metohije.

Rekao je da Priština jučerašnjim upadom i hapšenjem primorava srpske policajce da budu "gori Albanci od Albanaca", što, kaže, oni neće biti, te istakao da je im konačni cilj da uhapse komandanta policije za sever KiM.

"Sve što rade, to je da zloupotrebe nešto i pokušaju da od Srbije naprave krivca. Ali i svemu tome mora da dođe kraj i svim tim njihovim pričama", rekao je Vučić novinarima.

Ukazao je da je jučerašnji događaj stota stvar koju su uradili, te podsetio da hapšenje Marka Đurića prošlog marta i upade na sever više puta, tobož, kako kaže, zbog hapšenja ubica Olivera Ivanovića.

"Onda sam u Briselu čuo od albanskih lidera da je to urađeno da bi se neki iselili sa severa Kosova. Oni to ne kriju i to nije nikakva tajna", poručio je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak