Prvi čin pada Ciprasa

Novosti 29.05.2019 10:10
Prvi čin pada Ciprasa


Da li će najveća politička žrtva upravo završenih evropskih izbora biti grčki premijer. Ogromnu cenu gubitkom mnogobrojnih glasova je platio i zbog Prespanskog dogovoraUBEDLjIV poraz premijera Aleksisa Ciprasa i njegove stranke radikalne levice Sirize na nedeljnim izborima za Evropski parlament, ali i katastrofalni rezultati na istog dana održanim regionalnim i lokalnim izborima u Grčkoj, prvi je čin definitivnog pada s trona neprikosnovenog i godinama unazad najbitnijeg političara na Egeju.

Na evroizborima opoziciona Nova demokratija je osvojila 33,23 odsto glasova i sedam evroposlanika, u odnosu na 23,79 odsto glasova i šest poslanika, koliko je osvojila Siriza. 

Razlika od 9,4 odsto je najveća razlika u korist jedne partije od 1981. godine, od kada Grci biraju evroposlanike.

Vladajuća stranka je katastrofalno poražena i na regionalnim izborima. Od ukupno 13 regija, kandidati opozicije su pobedili ili ubedljivo vode posle prvog kruga u 12 oblasti. Drugi krug se održava iduće nedelje.

Cipras je odmah posle objavljivanja rezultata najavio da će posle drugog kruga zatražiti od predsednika Republike da raspusti parlament i raspiše prevremene parlamentarne izbore.

Grčkom premijeru je, kažu analitičari, stiglo na naplatu sve ono što je svesno ili iznuđeno napravio tokom skoro četvorogodišnje vladavine.

Boreći se sa teškim ekonomskim problemima, memorandumskom politikom i pritiskom svetskih bankarskih lobija, Cipras je zaigrao na kartu "većine protiv manjine privilegovanih".

Ali kažnjavanje "većine" rigoroznom poreskom politikom zapravo je najteže pogodilo srednju klasu. Oni koji su ga svojevremeno doveli na vlast, okrenuli su mu leđa.

Prvi čin pada Ciprasa

I penzioneri, koji su listom bili za "zlatnog Aleksisa", kaznili su ga zato što je broj onih koji primaju 13. penziju pao na 29,3 odsto, u odnosu na 39,9 odsto tokom mandata Nove demokratije.

Cipras je ogromnu cenu platio i zbog Prespanskog dogovora, koji Evropa hvali kao "istorijski domet hrabrih političara". Jer, u svim opštinama severne Grčke, od Soluna do Kastorije, Siriza je doživela izborni brodolom.

Na Ciprasovu žalost, iskustvo govori da su partije u Grčkoj, koje su pobeđivale na evropskim i lokalnim izborima, redovno još bolje rezultate beležile na sledećim parlamentarnim izborima.

ISPITI POMERAJU IZBORE?

PREVREMENI parlamentarni izbori u Grčkoj mogli bi biti održani 7. jula umesto 30. juna, a razlog su prijemni ispiti na grčkim univerzitetima koji će trajati od 6. juna do 2. jula, s obzirom na to da je velika većina biračkih mesta u školama gde će biti prijemni ispiti. Dan posle izbora za Evropski parlament grčki mediji su preneli da bi datum za prevremene parlamentarne izbore u Grčkoj mogao biti 30. jun.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak