Presavili tabak: Huavej tuži Ameriku pred sudom u SAD

B92 29.05.2019 09:28
Presavili tabak: Huavej tuži Ameriku pred sudom u SAD


Kineski tehnološki gigant Huavej uložio je žalbu sudu u SAD tražeći da se poništi odluka kojom se ograničava prodaja njegove telekomunikacione opreme.Glavni pravnik Huaveja Song Lijuping rekao je u izjavi novinarima da je kompanija zatražila da sud razmatra da li je ustavno da SAD zabrani svojoj saveznoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti.

Huavej je najveći proizvođač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kompanja preti međunarodnoj sajberbezbenosti, prenosi AP.

 Novom žalbom Huavej traži ubrzanje rešenja žalbe uložene u martu u Teksasu, gde je sedište njegovih američkih operacija.

Song je rekao da kampanja koju sankcioniše država protiv Huaveja neće poboljšati sajberbezbednost.

"Političari u SAD koriste snagu cele nacije da gone privatnu kompaniju. To nije normalno" rekao je Song.

Ovo je objavljeno u trenutku u kom je kineska grupa, nesporni svetski lider u 5G tehnologiji pete generalcije mobilnih mreža, na meti nove serije napada iz Vašingtona, prenosi Frans pres.

U jeku američko-trgovinskog rata adminsitracija predsednika Donalda Trampa stavila je Huavej na spisak sumnjivih kompanija kojima je zabranjeno da prodaju tehnološku opremu što preti samom opstanku Huaveja.

Kineski div umnogome zavisi od delova proizvedenih u SAD za svoje telefone.

Grupa je od 2018. na meti zvaničnog Vašingtona.

SAD sumnjaju da kompanija dozvoljava kineskim obaveštajnim službama da koristi njihovu opremu da špijunira komunikacije preko mobilnih mreža u svetu. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak