Zaev: Protesti su demokratsko pravo, ali se kriza mora rešavati dijalogom

N1info 28.05.2019 17:21
Zaev: Protesti su demokratsko pravo, ali se kriza mora rešavati dijalogom


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je pravo na protest građansko i demokratsko, ali da se kriza mora rešavati dijalogom, a ne bojkotom institucija.Zaev je, upitan kako komentariše proteste u Crnoj Gori i smatra li da mogu biti način za rešavanje političke krize, podsetio da je bio lider protesta kada je bio deo političke opozicije, a da sada, kao premijer, razgovara sa liderima protesta. 

"I u Severnoj Makedoniji imamo proteste. Pravo na protest je građansko, demokratsko i evropsko pravo ali modalitete moramo pronalaziti da ne bi kočili zemlju i zato apelujem na dijalog a nikako na bojkot", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorkim premijerom Duškom Markovićem. 

On je rekao da bojkot institucija nikome ne pomaže. 

"To može biti razlog da neka država članica koči Crnu Goru, Makedoniju ili Albaniju na putu napretka. Verujem da dijalogom možemo nastaviti da nalazimo rešenja za bilo koja pitanja", poručio je Zaev. 

Zaev je, zahvalivši se za podršku koju Crna Gora daje Severnoj Makedoniji na putu ka evroatlantskim integracijama, rekao da su dve države uvek imale iskreno prijateljstvo, koje samo nadopunjuju. 

Crnogorski premijer Duško Marković je kazao da su Crna Gora i Severna Makedonija države koje dele i promovišu evroatlantske vrednosti, koje su, prema njegovoj oceni, preduslov dugoročne stabilnosti regiona.

Ranije danas održana je zajednička sednica vlade dve države i poslovni forum u Privrednoj komori na kome su učestvovali privrednici dve države. Kako je ocenjeno, između dve države nema otvorenih pitanja ali treba unaprijediti ekonomsku saradnju. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak