Velike gužve Na šalterima: Tri sata u redu za pasoš

Novosti 28.05.2019 11:15
Velike gužve Na šalterima: Tri sata u redu za pasoš


Gužve su primetne u skoro svim policijskim stanicama u Beogradu, i na šalterima za predavanje dokumenata i na onim na kojima se pasoš podižeGUŽVE na šalterima za izdavanje pasoša poslednjih nekoliko nedelja veće su nego uobičajno. Vreme čekanja je duže zbog činjenice da je pre 10 godina počelo izdavanje biometrijskih pasoša, kojima tokom ove godine ističe rok važenja. Osim toga, godišnji odmori se bliže, pa sve više građana želi da na vreme obezbedi validne putne isprave.

Na sajtu "e-uprava", elektronskim putem može da se zakaže termin za predaju potrebnih dokumenata za vađenje pasoša, ali je problem što su prvi slobodni termini tek krajem jula i početkom avgusta. Većini građana to ne odgovara zbog odlaska na letnji odmor, pa su mnogi pohrlili na šaltere policijskih stanica širom prestonice, kao i u drugim gradovima širom države.

- Pokušala sam da zakažem termin preko interneta, ali je prvi slobodan datum bio tek za mesec i po dana. Pošto nisam mogla toliko da čekam, došla sam na šalter i evo u redu sam skoro tri sata - rekla je sugrađanka koja je čekala red u Policijskoj stanici Novi Beograd.

Gužve su primetne u skoro svim policijskim stanicama u Beogradu, i na šalterima za predavanje dokumenata i na onim na kojima se pasoš podiže. Čeka se u proseku po minimum sat vremena, a mnogi građani čekaju i duže, po nekoliko sati.

- U subotu kada sam predavao dokumenta, čekao sam sat i po vremena. Sada sam došao da preuzmem pasoš. Stigao sam pre nekih pola sata, a ispred mene u redu ima bar 15 ljudi. Ne očekujem da ću brzo završiti - rekao je za "Novosti" sugrađanin koji je predao dokumenta u policijskoj stanici u Ljermontovljevoj.

Pošto je situacija postala alarmantna, poslednja odluka Ministarstva unutrašnjih poslova je da se zahtevi za pasoše primaju na bilo kom šalteru policije, i to bez zakazivanja.

O velikom interesovanju građana svedoči i podatak da je u poslednja dva meseca na teritoriji Srbije izdato oko 140.000 pasoša.

PAZITE NA ROK VAŽENjA PASOŠA

U Evropske zemlje putnik može da uđe ako pasoš važi najmanje tri meseca, dok u Turskoj i u Egiptu taj rok ide i do šest meseci. Probijanje roka za samo jedan dan dovoljno je da putnik bude vraćen sa granice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak