Vučić: Moramo da priznamo težak nacionalni poraz

RTV 28.05.2019 10:32
Vučić: Moramo da priznamo težak nacionalni poraz


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da problem Kosova i Metohije ne želi da svede na to ko je kriv za sadašnje stanje i greške koje su do njega dovele, već da prestanemo da se samoobmanjujemo.Potrebno je, rekao je, da priznamo da nam se dogodio težak nacionalni poraz, da smo izgubili teritoriju, ljude, a i ekonomski gubici su bili ogromni, a pre svega smo, ističe, izgubili godine u kojima smo se lagali.

Ja se nisam odlučio za nastavak laži i samoobmane, već za dogovor sa Albancima kao jedini način za budućnost, istakao je srpski predsednik.

Vučić je, na vanrednoj sednici Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji, rekao da je otpor morao da bude snažan na negativne posledice, kao što su granice na Jarinju i Brnjaku.

"Suština je da smo, čini mi se, pogrešili mnogo i kada smo celi slučaj Kosova prebacili iz SB UN u EU, dali argumente nesuvislim pitanjima Međunarodnom sudu pravde. Da li smo mogli drugačije da reagujemo i odgovornije 17. marta 2004. - mogli smo, 1998 i 1998, mogli smo i morali da reagujemo odgovornije, a pri tom ne bežim ni od sopstvene odgovornosti, da li smo morali pametnije da se ponašamo 2008 kada je proglašena jednostrana nezavisnost - morali smo mnogo bolje, više i drugačije", poručio je on.

Kazao je, međutim, da današnju raspravu ne želi da svede na to ko je kriv.

"Gubitak prava našeg naroda i kontrolisanje teritorije koji pripada Srbiji od strane nekih drugih je veliki gubitak. Poraz politika prethodnih vekova i decenija neće biti anuliran i promenjen prostom osudom. Vreme koje je prošlo ukazivanjem prstom, neće nam vratiti Kosovo. Moramo svi ovde, pa i oni kojih nema, konačno da priznamo šta se dogodilo. Da priznamo da se dogodio težak nacionalni poraz u svakom smislu te reči. Izgubili smo deo teritorije, ljude, a ekonomski gubici ne mogu se ni sabrati. Izgubili smo godine u kojima smo se lagali i nismo hteli da priznamo poraz", rekao je on.

Vučić je kazao da se suočio sa problemom, od kojeg su ranije vlasti odustale i da je želeo ponovo da se uhvati u koštac, izvuče na površinu i dobije što je više moguće za naš narod na KiM, a izgubimo što je moguće manje.

"Nisam se odlučio za nastavak laži i samoobmane. Rekao sam svima nema Srbije, nema naše vlasti na KiM, sem suštinske u zdravstvu i školstvu. Treba da prestanemo sa obmanjivanjem sopstvene javnosti. To sam ponavljao svih ovih sedam godina, kao i da je dogovor sa Albancima jedini način za budućnost", rekao je on.

Ponovio je da je krenuo sa užasne pozicije da uradi nešto što godinama nije niko, osim što su lagali, te proba da dobije nešto gde smo izgubili.

"Krenuli smo u razgovore sa Albancima koji ne žele samo nezavisno Kosovo, već Veliku Albaniju, a koji misle da su oni pobedili, a ne NATO, i koji imaju otvorenu podršku najmoćnijih u svetu. Sedam godina smo se teško svađali, pregovarali i natezali, borili za Srbiju na svakom mestu. Nismo izgubili ništa od onoga što nije već bilo izgubljeno, nismo dali ni pedalj onoga što neko već nije dao, već smo krenuli da vraćamo Srbiju i pokušamo da dobijemo sve što možemo", kazao je on. Vučić je istakao da smo time dobili mir.

"Sačuvali smo mir, dobili bolju i snažniju srpsku ekonomiju, koja je porodila snažniju srpsku vojsku i policiju, snažnije ekonomskog srpskog čoveka koji je zagledan u budućnost i veruje u nju. Dobili smo mogućnost da nastavimo da se borimo za tom tablom za kojom se nalazimo", objasnio je dalje.

Rekao je da zna da nekima to izgleda malo i da se on bavio sedam godina nečim a nije ništa završio.

"Prvi put je da tih sedam godina nismo završili potpunim porazom i kolapsom. Imam da pitam te da li bi lažući i obmanjujući narod bili brži, jer za vaših sedam godina Kosovo je formalno steklo nezavisnost. Sedam godina za problem koji traje sedam vekova nije mnogo, najnižu cenu smo platili", rekao je on.

Vučić je istakao da su i Srbi i Albanci trenutno u pat poziciji.

"Oni koji očekuju da je nezavisnost gotova stvar, a mi da ne budemo poniženi i da dobijemo što Srbiji pripada", naglasio je on.

"Ako zamrznuti konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci da napadnu Srbiju"

Vučić je kazao da "zamrznut konflikt" između Beograda i Prištine ne može da postoji kao trajno rešenje, jer ga, kako je rekao, Albanci neće.

"Ako zamrznuti konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci da napadnu Srbiju. Sledeće pitanje je kako ćemo da izdržimo napad Albanaca ako do njega dođe", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, za rešavanje pitanja Kosovo postoje dva scenarija, prvi je očuvanje statusa "KVO" i "zamrznuti konflikt" za koji je rekao da je nemoguće da se održi, a drugi je onaj za koji se i on lično zalaže - normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Nama zamrznuti konflikt ne znači ništa. Ne možemo da gledamo samo kakav će biti naš plan, već i kakav je plan Albanaca, Amerikanaca, Nemaca, kakav je plan svih drugih. Mi nismo svi drugi, mi ne možemo da govorimo u njihovo ime'", ukazao je Vučić.

On je rekao da se normalizacija može desiti samo u dva slučaja, jedan kako je doživljava svet, međunarodna zajednica i Albanci - postizanje sporazuma u kojem je Kosovo nezavisna država, u kojima bi Srbima dali nekakva prava ili po modelu dve Nemačke, što Albanci, ni Amerikanci neće, već traže da Beograd prizna nezavisnost, što mi nećemo.

"Druga mogućnost, koju smo ispustili, je ona o kojoj sam govorio i zbog koje sam napadan i o kojoj su i pre mene govorili, u desetostruko povoljnijoj situaciji su nudili neku vrstu razgraničenja da spasemo zdravo tkivo na KiM, da sačuvamo narod od progona, da možemo da živimo mirno u budućnosti", rekao je Vučić.

Kazao je da je na to doživeo najžešću hajku, ne samo od dela međunarodne zajednice, koja je naučena da Srbi ne mogu ništa da dobiju, već i od dela lažnih rodoljuba u Srbiji koji su im sve predali na tacni, dali i odluku Međunarodnog suda pravde, koji su rekli "da je to malo".

"Ne možemo da se pravimo da se ništa nije desilo. Ta ideja je u ovom trenutku potpuno propala, vidim da su u svetu zgroženi idejom da Srbi dobiju bilo šta. U svemu tome im je pomagao i deo srpskih političara, lažno se zalažući za srpske interese", rekao je Vučić.

Moj odgovor na to je da, uprkos svemu što su nam ostavili, đubre na đubrištu i duboku jamu iz koje ne možemo da se iskopamo - nije baš da Srbija nema ništa na KiM.

"Zato sam prokazan u delu međunarodne zapadne javnosti, zato su me napali njihovi agenti na različite načine u svim regionalnim zemljama i ovde", rekao je Vučić.

Ako ne pristanemo na kompromis, izgubićemo sve

Ako Priština bude ukinula takse, daću sve od sebe, dok sam predsednik Srbije, da pokušamo da pronađemo neko rešenje, izjavio je Vučić i ukazao da ćemo, ako ne pristanemo na kompromis, sve izgubiti.

"Hoćemo li da pristajemo na zamrznuti konfklikt ili da probamo da tražimo rešenje. Dok sam predsednik, još tri godine, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pokušamo da pronađemo nekakvo kompromisno rešenje, u kome će se voditi računa o interesima našeg naroda, bezbednosti naših ljudi, crkvama i manastirima, kao i o interesima Srbije".

Vučić je ponovio da će se zalagati za nekakvo kompromisno rešenje i naglasio da precizna istraživanja kažu da nam sledi propast, ako do rešenja ne dođe.

"To govorim zarad istorije, jer pretpostavljam da je moguće da ne dođemo do kompromisa u narednih pet ili 10 godina, a to bi bila katastrofa i za Srbe i Albance. Posledice bi bile katastrofične za nas u ekonomskom ,socijalnom i demografskom aspektu."

Ističe da trenutno nema čak ni dijaloga, kao i da dogovor i kompromis nisu poraz, već pobeda - ako ne pristanemo, izgubićemo sve.

To je, kako kaže, poručio lažnim rodoljubima i zaštinicima srpskih interesa koji bi da tuđa deca brane KiM.

"Važno je da istaknem da ma koliko mnogi uživaju u nerešavanju i misle da zavisi sve od svetskih okolnosti... svako ko to govori ne govori istinu. Ako ne bude kompromisnog rešenja, biće napada Albanaca na Srbe na Kosovu, jer Albanci gube živce", dodao je Vučić.

Ako bude kompromisa, biće referendum, ishod – obavezujući

Ako bude kompromisnog rešenja, mada sam skeptik po tom pitanju, narod će o tome morati da se izjasni i, za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka naroda biti obavezujuća, poručio je Vučić.

Svodeći današnje obraćanje u parlamentu, predsednik Srbije je rekao da nama u prvoj fazi ostaje da čekamo da vidimo da li će Amerikanci i Evropljani ubediti Albance da ukinu takse.

"Nastavka suštinskih razgovora bez ukidanja taksi neće biti. Tačka. Ukoliko ukinu takse ići ćemo da razgovaramo, da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje. Ukoliko ga slučajno bude, a skeptik sam po tom pitanju, doći ćemo i pred parlament i pred narod da se o tome izjasne. I za razliku od nekih drugih zemalja, članica i nečlanica EU, kod nas će odluka naroda da bude obavezujuća. A ne - referendum nije prošao, ali koga briga za referendum", rekao je on.

Kod nas će biti onako kako odluči narod i onako kako narod bude rekao, naglasio je Vučić.

Ako ništa od toga ne bude slučaj i dođe do najgoreg scenarija, i Albanci napadnu naš narod na KiM, ma koliko to bilo teško, a veoma je teško, jer se na KiM nalazi NATO - progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti.

"Imali smo dovoljno 'Oluja', 'Bljesaka' , mnogo nesreća i više takve nesreće srpskom narodu nećemo dozvoliti", poručio je on.

Kako kaže, o tome su obavešteni i najviši međunarodni predstavnici, uključujući i komandanta NATO.

"I to je jedan od malih razloga zbog čega pogroma i progona nema, a da su se neki setili da treba da imaju vojsku i policiju 10-12 godina ranije možda bismo nešto više mogli da sačuvamo", dodao je on.

Srbija ne sme da iznese plan, jer ne odlučuje sama

On je dodao da Srbija ne sme da iznese svoj plan po pitanju Kosova do kraja, jer Srbija ne odlučuje o tome sama, već o rešenju odlučuju i oni koji podstiču drugu stranu.

"Da li mi možemo da iznesemo plan? Znate, ja ću šahovskim rečnikom da pokušam da objasnim - ušli smo s damom i topom manje. Onda ne treba sve da pokažete, treba da sakrijete stvarne namere da biste mogli da se izborite", rekao je Vučić odgovarajući predsedniku Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomiru Jovanoviću.

On je rekao i da će podneti ostavku ako građani budu glasali na referendumu protiv kompromisnog rešenja o Kosovu koje bude ponuđeno.

Vučić je ocenio da je današnja sednica važna ne zbog toga što će biti donete važne odluke, "već zbog toga što će narodu reći istinu".

On je dodao da su najveći interesi Srbije mir, stabilnost i dobra ekonomija, ali da Srbija mora da vodi računa o Srbima koji žive u regionu i da u Hrvatskoj ima više Srba nego na Kosovu i da u Banjaluci ima više Srba nego na Kosovu.

Vučić je kazao da se plaši da se Srbi kada im "voda nije iznad usta" osećaju mnogo moćnije, a da su mnogo slabiji u odnosu na svetske sile sa kojima se Srbija suočava po pitanju Kosova.

On je dodao i da je Jovanović u pravu kada kaže da protokom vremena Srbija gubi.

Vučić je rekao da odnos Srba i Albanaca mora da bude bolji i da u septembru planira da izađe sa novim planom koji je nešto više od "regionalne ekonomske zone", da se i region ponaša kao Evropa, jer "Evropa neće brzo" i jer će na njihove odluke morati da se čeka duže nego što se mislilo.

Odgovarajući na pitanje o slučaju braće Bitići, Vučić je rekao da je zločin počinjen, ali da Srbija neće nikoga hapsiti bez dokaza.

On je rekao da kada se traži nečije hapšenje, obično Gorana Radosavljevića Gurija, on traži dokaze.

"Bez dokaza da hapsimo, zato što pišu novine i advokati nečiji, Srbija je ozbiljna država da bi se tako prema tome odnosila", rekao je Vučić.

Govoreći o današnjem ulasku u Skupštinu Srbije, Vučić je rekao da je u parlament ušao normalno, ali da ne zna kada je neko nekoga sprečavao da uđe u Skupštinu.

"Danas su fašističke grupe to pokušale da urade, ali naravno da nisu uspele", rekao je Vučić.

Govoreći o sastanku sa crkvenim velikodostojnicima na Saboru Srpske pravoslavne crkve, Vučić je rekao da nije želeo da govori o tome o čemu se razgovaralo na zatvorenom sastanku, a da je zatim video da se svašta piše o tom sastanku "u tajkunskim medijima".

"Samo sam podsetio Amfilohija da je Milo Đukanović njegov najveći prijatelj. Meni su se vladike nasmejale, neke nisu i nikakve rasprave nije bilo", rekao je Vučić i dodao da su mu neki zamerili što je "postavio lezbejku za premijera".

Vreme da biramo između slatkih laži i gorke istine

Vreme je da biramo između slatkih laži i gorke istine, rekao je Vučić na početku obraćanja na sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji.

Vučić je istovremeno rekao da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na Kosovu i Metohiji i za Komet i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju.

Predsednik je rekao i da bi raspravu o Kosovu i Metohiji trebalo početi odgovorom na važno pitanje: "u šta verujemo, u laži ili u istinu - jer, bez toga, nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti".

Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Bez tog odgovora nema, kaže predsednik, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

"Ko su nam prijatelji i da li imamo pravo da budemo neprijatelji sa onima od kojih u velikoj meri zavisi naša budućnost? Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Njegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspeti i da prevarimo.

"I da nećemo sutra imati onoliko Kosovo u Srbiji tako što ćemo se grčevito držati svojih maštarija. Da ne vredi to što krivimo realnost, selektivno biramo informacije i pokušavamo da to uklopimo u ono što mi želimo...", primetio je Vučić.

On je naveo da nije slučajno Isidora Sekulić rekla da smo mi narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne voli.

"Vere i ljubavi za realnost nikada nismo imali. Ne ide to i vreme je da otvoreno izaberemo između slatke laži i gorke istine", istakao je Vučić.

On je rekao da je njegov posao kao predsednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila, nekad gorku i neprijatnu.

Vučić je rekao da niko ne treba da pomisli da se neće više od drugih boriti za naš narod na Kosovu i Metohiji i to posebno od onih koji istinu znaju, a namerno je prećutkuju, koji bi da ratuju, ali tako da ginu ne njihova, nego tuđa deca.

"I koji nam svakog dana drže patriotska predavanja koja nikome ne bi smeli da drže".

Vučić je na početku sednice zahvalio svima koji su u skupštinskoj sali i koji, kaže, žele da razgovaraju na odgovoran i ozbiljan način o problemu koji je veliki i težak ne samo za ljude na Kosovu i Metohiji, već i za sve građane Srbije i srpski narod.

On je rekao i da je razmišljao da li da govori o tome na koji način su neki pokušavali da ga spreče da uđe u zgradu Skupštine Srbije, ali je dodao da su to slabi pokušaji i nevažni uz ovakvu temu i u ovakvom trenutku za građane.

Za 30 godina prepolovljen broj Srba na Kosovu i Metohiji

Vučić je  upozorio na katastrofalne razmere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji.

Te godine imamo 27 odsto Srba, već 1971. - 21 odsto, 1981. godine 15 posto Srba, a 1991. samo 11 odsto, što znaci da je za 30 godina broj Srba na Kosovu i Metohiji prepolovljen.

Kolike su razmere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske dece u školama: tako je 1961. srpske dece bilo oko 100.000, 1999. - 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske dece u školama.

Vučić je izneo podatke o poražavajućim demografskim kretanjima.

Danas na Zapadnom Balkanu živi 7,46 miliona Srba, a oko 4 miliona i 70 000 Albanaca, naveo je Vučić dodajući da je u Srbiji negativan prirodni priraštaj, a Albanci imaju pozitivan.

Ukoliko se nešto ne promeni, prema proceni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca.

Prema procenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona.

2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.

Vučić je istakao i da bi se ostvario pozitivan priraštaj zene u Srbiji treba da rađaju 3,2 dece, inače ćemo imati malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku.

On je rekao i da posle devedesete, ko god došao na vlast, bez obzira kakve namere imao, bio je u teškoj situaciji da nešto sačuva, a tome su, kako je naveo, doprineli brojni problemi kao sto su loše odluke komunističkih vlasti o zabrani povratka Srba i Crnogoraca na Kosovu i Metohiji.

Nismo ulazili u suštinu problema, potcenili moć međunarodne zajednice

On je naveo da među istorijskim činjenicama koje su doprinele katastrofičnom stanju za opstanak na KiM , i 500 godina koliko smo proveli pod Turcima, kao i to što smo istovremeno doživeli tragične gubitke u ratovima - od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, i ratova 90-ih godina, do NATO agresije. 

Napomenuo je da od 1945. godine, osim zabrane povratka Srbima i Crnogorcima na Kosovo imali smo i povećanje ustavnih nadležnosti za Albance."Sve su to bili ogromni udarci demografskoj vitalnosti zemlje od kojih se nikada nismo oporavili", kazao je Vučić.

Bila je velika greška i to što potcenjivali moć međunarodne zajedniceOd 90-ih godine posle decenija ćutanja na progon Srba sa KiM, želeći nacionalnu obnovu, očekivali smo da imamo bolje rezultate, ne ulazeći u suštinu problema sa Albancima, brojeve, ono što je "dete moglo da sabere", a mi se pravili da to ne možemo.

"Ali, opet, šta god da možemo da im kažemo, trebalo je da bolje računamo, ne zbog njih, već zbog sebe, a ne da vrednost BDP svedemo na 50 odsto od onog što je bilo 91. godine", ukazao je Vučić.

O tome šta je Đinđić pisao Savetu bezbednosti 2003.

Ubijeni premijer Zoran Đinđić je još 2003. godine upozorio Savet bezbednosti UN da Albanci žele nezavisno Kosovo, naveo je Vučić iz sadržaja Đinđićevog pisma UN, koji je pronašao zajedno sa saradnicima.

Kako je rekao, Đinđić je u pismu predviđao šta će se sve dogoditi na Kosovu i Metohiji i da Albanci žele da stvore nezavisno Kosovo.

"Napisao je i da su sve bile neistine šta su govorili u prethodnom periodu i ukazao je na sve opasnosti", rekao je Vučić i dodao da tada predstavnici Srbije prvi put počinju da mole bar za podelu Kosova:

"Tada i prvi put počinje da se govori i da se moli, i to 16 godina ranije kada smo bili u desetostruko povoljnijoj situaciji - naši predstavnici počinju da mole ako ni za šta drugo ono bar da dobijemo podelu što međunarodni predstavnici odbijaju", kaže on.

Vučić je rekao da su mnogi, posle 2000. godine, očekivali da će doći do velikog poštovanja tzv. demokratskih snaga, da je to samo demokratsko pitanje i da Zapad nema druge interese i da će vratiti Kosovo pod kontrolu Srbije.

"Dešavalo se sve suprotno, bili smo iznenađeni svakim potezom protiv nas, morali smo da odustajemo od političkog i pravnog kontinuiteta i dolazili do toga da puštamo osuđene i neosuđene albanske teroriste iz naših zatvora, i to njih stotine. Zatim smo pokušavali da vodimo politiku zamrznutog konflikta iako smo se pravili da ne vidimo da polako ali sigurno klizimo ka nezavisnosti Kosova", rekao je Vučić.

Nisu formirali ZSO, jer im je to dozvolio Zapad

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je Vučić.

"Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle - vama je dozvoljeno da je ne ispunite", rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.

On je istakao da je prošlo šest godina, a da Albanci još nisu omogućili formiranje ZSO, kao što je prošlo više od 200 dana kako su uveli takse na robu iz centralne Srbije, a da se niko zbog toga "ne sekira".

On je rekao i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje velike Albanije, a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije.

"Da je neko od nas pomenuo Republiku Srpsku, metaforično rečeno bi nas obesili u Briselu", rekao je Vučić.

On je istakao da to nije ni pravedno ni pravično i da pokazuje dvostruke standarde, ali da Beogradu ostaje jedino da razume kako stoje stvari i nastavi da se bori na najbolji mogući način.

Predsednik je rekao da su Albanci razumeli da Srbi žele ZSO kako bi veze između Srba na jugu i na severu bile institucionalizovane, odnosno da se povežu četiri opštine sa severa sa šest opština na jugu.

"To je bila naša namera, tražili smo nadzorne funkcije, izvršna ovlašćenja", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da brine o srpskom narodu i o onima građanima koji žele da država Srbija o njima brine, a da nije naročito zainteresovan za to šta se dešava u Kačaniku, Glogovcu, Suvoj Reci..

Tražili vreme da sačuvamo zemlju

Predsednik je istakao da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili sled gubitaka i povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.

"Tražili smo vreme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate, iako nije lepo razgovarati sa Tačijem, a ni njemu sa mnom, ali to radite jer volite svoju zemlju", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija, u deset puta lošijoj situaciji nego što je bila DOS-ovska vlast, bez vojske i policije, sa formalno proglašenom nezavisnošću Kosova, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost, je nemamo više glava za gubljenje i dece za bacanje, što nikada nismo ni imali.

Objasnio je da je Srbija učestvovala u razgovorima sa ciljem da čuvajući političku stabilnost, podižući ekonomiju, time povećavajući šansu da ljudi ostanu u zemlji i poveća mogućnost za odbranu nacionalnih interesa.

Podsetio je da de fakto, kada je došao na mesto ministra odbrane vojsku nismo ni imali, da smo uništavali Strele za 142 dolara po komadu, da smo imali samo jedan avion koji je mogao da poleti, a samo ove godine dobijamo više helikoptera nego što smo kupili u protekle tri decenije.

Istakao je da se Srbija nalazi na putu evropskih integracija i da hoće da pripada tom delu sveta i društva.

"Neko će da kaže 'zašto'? Moramo imati u vidu da 68 odsto naše trgovine obavljamo sa EU, odakle su i najveći investitori. Danas samo nemačke kompanije kod nas zapošljavaju 60.000 ljudi", ukazao je on.

Ubistvo Ivanovića i pokušaj da se ubije ideja o razgraničenju

Predsednik Vučić je izjavio da se ubistvo Olivera Ivanovića poklopilo sa raspisivanjem izbora u Beogradu 2018. godine, kada su neki očekivali smenu aktuelne vlasti, te da su tada pokušali da unište ideju o razgraničenju, kako bi sprečili Srbe da dobiju deo teritorije na KiM.

"Raspisuju se izbori za Beograd, očekuje se promena vlasti i, kada neki očekuju da to bude početak promene vlasti i kraja Vučićevog režima, tog dana u Kosovskoj Mitrovici je ubijen Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa Kosova i Metohije, politički protivnik Srpske liste", kazao je Vučić.

Kaže da su poslednjih dana bila tri teksta u značajnim zapadnim medijima koji govore kako je baš to ubistvo doprinelo uništavanju ideje o razgraničenju i bilo kakvim srpskim snovima da Srbi ne bi dobili "nešto od teritorije Kosova i Metohije".

Vučić navodi da je zatim usledila žestoka orkestrirana kampanja iz zapadnih centara moći, zajedno sa nekima u domaćoj javnosti, koji im "terciraju", uz ulogu albanskih medija.

"Rade to sa željom i namerom da se potpuno kriminalizuje naš narod na Kosovu i Metohiji, a posebno Srbi sa severa Kosova i Metohije jer nisu želeli da dozvole upliv kosovskih Albanaca".

Vučić kaže da su izmišljali ko je ubio Ivanovića i hapsili čak na osnovu izjava političara sa Savskog venca u Beogradu, koji se predstavljaju kao političari sa Kosova, a sve da bi sever bio laka meta za sve njih, pošto se pokazao "kao veoma tvrd orah".

"I danas je sever Kosova i Metohije lakša meta, što je doprinos Albanaca, zapadnih sila i delom srpske politike", dodao je Vučić.

Cilj i plan Albanaca su jasni, snažniji odlučuju

Predsednik Vučić je rekao da je aktuelna vlast uspela da podigne ugled Srbije u svetu, i da se o Kosovu i Metohiji ponovo priča, ali je istakao i da je mnogo ranije, 2010, završeno sve što se tiče Kosova i Metohije.

Vučić je istakao da je plan Albanaca da nas svim onim što rade dovedu u situaciju "nove normalnosti", jer to je njima dozvoljeno, a sa, kako je rekao, ciljem da se Srbija dovede u situaciju da i formalno prizna nezavisnost Kosova.

"Možemo da tražimo i da se još ponešto pitamo i da se još borimo najbolje što možemo. Nedavno je bio samit u Berlinu gde su Makron i Merkelova pokušali da ubede Albance da ukinu takse, ali oni su imali podršku snažnijih nego što su ovo dvoje evropskih lidera", kazao je Vučić.

"Nisu uspeli, jer su Albanci imali snažniju zaštitu, rekao je Vučić", dodajući da je i njima to rekao.

Vučić je naveo da su sa tim ciljem uvedene i takse, iako su suprotne svim međunarodnim normama.

On je istakao da nijedna od država članica EU nije preduzela bilo šta protiv albanske strane, sem što je Federika Mogerini izdala jedno saopštenje.

Vučić je naveo da Albanci po milion puta pričaju o velikoj Albaniji, ukidanju prelaza, carina, taksama, a u međunarodnoj zajednici će na to izdati neko saopštenje i odbaciti svaku našu ideju.

Takođe, odbacuju svaku ideju o promeni granica, jer podrazumevaju da su granice KIM jedinstvene i nepovredive, a da granice Srbije to nisu bile ni 1999. ni 2006., ni 2008., a posle toga sve su postale nepovredive.

"Lupetaju da će se otvoriti Pandorina kutija, ona je otvorena mnogo ranije", istakao je Vučič.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak