ROSU na severu KiM – hapšenja Srba, Vojska Srbije u punoj borbenoj gotovosti

RTV 28.05.2019 10:24
ROSU na severu KiM – hapšenja Srba, Vojska Srbije u punoj borbenoj gotovosti


U severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati jutros začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, javila je Radio-televizija Srbije. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naredio je punu borbenu gotovost Vojske.Specijalne jedinice ROSU uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na severu Kosova i Metohije, rečeno je Tanjugu u dobro obaveštenom izvoru. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Građani severa KiM su uznemireni, a veliki broj njih okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su bili u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros na vest o akciji ROSU u Kosovsku Mitrovicu.

ROSU je rano jutros sa drugim cevima upala na teritoriju sve četiri opštine na severu KiM, a u Kosovskoj Mitrovici su se začule sirene.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Marko Đurić ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.

Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spreči. Ocenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na teritoriji južne srpske pokrajine.

Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji.

Haradinaj: Operacija protiv kriminala

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je jutros da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i, očekivano, istakao da je reč o "operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre 11 dana upozorio da prištinske vlasti spremaju hapšenje Srba pripadnika kosovske policije i istakao da će Priština tu akciju pravdati navodnom borbom protiv kriminala.

"U severnim opštinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala u okviru naše posvećenosti primeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organizovanog kriminala i meta su joj takođe policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni", tvitovao je Haradinaj.

Most u Kosovskoj Mitrovici zatvoren, može samo pešice da se pređe

Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Sve vreme u Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad.

Građani koji su se u prvi mah jutros uznemireni okupili na Trgu kneza Lazara u centru Mitrovice u međuvremenu su se razišli. U severnom delu grada trenutno je mirno, ali napeto.

Oglasila se kosovska policija

Kosovska policija oglasila se povodom jutrošnje akcije, saopštivši da je uhapšeno nekoliko policijskih službenika i građana, osumnjičenih za "učešće i organizovanje kriminalne grupe", u vezi sa krijumčarenjem robe, zloupotrebom službenog položaja, davanjem mita i nedozvoljenom trgovinom.

"Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija je nastavljena, uključujući hapšenje i kontrolisanje pojedinih lokacija, što je rezultiralo zaplenom relevantnih dokaza, kao i dugih cevi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kosovske policije.

Operacija se sprovodi u saradnji Kosovske policije i kosovskog policijskog inspektorata, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je operaciji prethodila višemesečna istraga inspektorata i kosovske policije koju je predvodilo Specijalno tužilaštvo.

"Kosovska policija, u saradnji sa sudstvom i policijskim inspektoratom, ostaje posvećena ispunjavanju svojih obaveza i dužnosti kako bi se održao javni red i mir, sprečile ilegalne aktivnosti, bez obzira ko je u njih uključen", navodi se u saopštenju.

AP: Trupe Srbije u pripravnosti nakon "upada" na severu Kosova

Srbija je naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija ušla u Srbima naseljene regione Kosova, javlja AP.

Agencija prenosi, pozivajući se na srpske medije, da su pripadnici specijalne policije Kosova "upali" na sever Kosova i uhapsili više osoba.

Navodi se da je zvaničnik srpske vlade Marko Đurić kazao da je akcija kosovske policije osmišljena zbog zastrašivanja i proterivanja Srba sa Kosova i predstavlja "ne samo pretnju stabilnosti, već i najdirektniju pretnju mira".

AP navodi i da je srpski predsednik Aleksandar Vučić naredio puno stanje pripravnosti srpskih trupa.

KFOR: Akcija policije na Kosovu nije protiv Srba, ne mešamo se

KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

"Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal", rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

"Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", kaže Graso.

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR "samo prati situaciju".

On je prokomentarisao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

"O tome je i ranije diskutovano, mi se ne mešamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo", rekao je Graso.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak