За старе зграде највише новца

Дневник 27.05.2019 14:38
За старе зграде највише новца


Одборници Скупштине града усвојили су 10. маја одлуку којом се утврђује минимални износ који ће Новосађани морати да издвајају за текуће и инвестиционо одржавање зграда. Иако су ти трошкови до сада били дефинисани унутар стамбених заједница, сада ће, по свему судећи, бити већи.Како је у одлуци наведено, скупштине станара имаће три месеца, односно 90 дана, да донесу акт о висини износа о текућем и инвестиционом одржавању заједничких делова зграде, као и акт о висини износа трошкова из свих других надлежности стамбених заједница.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре дало је смернице у складу са Законом о становању и одржавању, односно дефинисало формулу по којој ће се трошкови обрачунавати. Минимални износ за текуће и инвестиционо одржавање усклађивеће се с висином просечне нето зараде у Новом Саду на годишњем нивоу, и то по подацима Републичког завода за статистику за претходну годину.

Убудуће ће се за сваки стан у згради без лифта плаћати 324 динара за текуће одржавање, док ће тај износ у згради с лифтом бити 422. Осим тога, власници гаража имаће додатни трошак од 195 динара, а толико ће се давати и за посебне делове зграде, попут просторија у којима су технички уређаји, трафостанице, склоништа и слично. За гаражне боксове и места у заједничкој гаражи станари ће плаћати још 130 динара.

За инвестиционо одржавање трошкови се обрачунавају по квадратном метру стана, и то у зависности од тога да ли у питању зграда с лифтом или без њега, као и колико је стара.

Када је реч о зградама без лифта, за оне до десет година старости власници ће плаћати 2,8 динара месечно по квадрату стана, односно 4,2 динара уколико је зграда стара од 10 до 20 година. За објекте саграђене пре 20–30 година трошкови су 5,6 динара по квадрату, а за зграде старије од 30 година станари ће давати седам динара по квадрату.

Уколико зграда има лифт и није старија од десет година, станари ће на име инвестиција давати 3,60 динара месечно по квадрату. За зграде усељене пре десет до 20 година власници ће плаћати 5,50 динара по квадратном метру стана, док ће за објекте саграђене пре 20 до 30 година издвајати 7,30 динара. Највише пара мораће да издвоје власници станова у зградама старијим од 30 година, и то 9,10 динара по квадрату.

Уговорене износе станари зграде уплаћиваће на текући рачун стамбене заједнице најкасније до последњег дана за текући месец, осим уколико не постоји договор с управником зграде да се трошкови плаћају преко „Информатике” или на неки други начин.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak