Izbori za Evropski parlament: U Hrvatskoj pobedila ultradesničarka

Telegraf 27.05.2019 14:25
Izbori za Evropski parlament: U Hrvatskoj pobedila ultradesničarka


Hrvatska ultradesničarka Ruža Tomašić, poznata po antisrpskim stavovima, ponovo je na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj osvojila najviše glasova.Hrvatska ultradesničarka Ruža Tomašić, poznata po antisrpskim stavovima, ponovo je na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj, kao i na onima 2014. godine, osvojila najviše glasova birača, a lista Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) ostala je ispod izbornog praga.

Hina prenosi da je, prema privremenim rezultatima Državne izborne komisije (DIP) nakon prebrojanih glasova sa 99,25 odsto biračkih mesta, Tomašićeva osvojila 69.167 glasova, odnosno 76,56 odsto onih koji su dati listi Hrvatskih suverenista.

Navodi se da je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dobila 22,70 odsto glasova, što je lošiji rezultat nego pre pet godina, kada je HDZ, doduše u koaliciji u kojoj je tada bila i Tomašićeva, osvojio 41,42 odsto glasova.

Vodeća opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) Hrvatske je osvojila 18,69 odsto glasova, takođe manje nego na izborima 2014. godine, kada su imali 29,93 odsto.

Navodi se da su treći po rezultatu Hrvatski suverenisti Tomašićeve sa 8,49 odsto, Nezavisna lista Mislava Kolakušića osvojila je 7,87 odsto, Živi zid 5,67 odsto, a Amsterdamska koalicija 5,22 odsto glasova.

Hina navodi da su među listama koje su ostale ispod izbornog praga od pet odsto Most sa osvojenih 4,67 odsto, lista Marijane Petir koja je dobila 4,42 odsto glasova, lista Nezavisnih za Hrvatsku i Hrvatske stranke prava sa 4,36 odsto, a iza njih je SDS S s osvojenih 2,67 odsto i druge liste.

SDSS ISPOD CENZUSA, NEĆE IMATI POSLANIKE

Lista Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) ostala je ispod izbornog praga na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj, a predsednik stranke i nosilac njene liste na ovim izborima Milorad Pupovac poručio je u nedelju kako je zadovoljan kampanjom i rezultatima, ocenivši da je SDS S postigao vidljivost koju nije imao, kao i političke ciljeve koje do sada nije uspevao da postigne.

Hina prenosi da je Pupovac kazao da je SDS S ojačao biračko telo uprkos odlasku ljudi iz Hrvatske i smrtnosti, kao i da su na oko 95 odsto biračkih mesta rezultati za SDS S bili bolji nego na prethodnim evropskim izborima pet godina.

Pupovac je, međutim, upozorio da jačanje krajnje desnice, koja stvara neravnotežu na političkoj sceni u Hrvatskoj, treba da zabrine ostale političke opcije.

- Iako taj proces nije drastičan kao u drugim, nama susednim zemljama, sasvim sigurno nije ohrabrujući i nije takav da ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost svih onih koji smatraju da je politička ravnoteža neophodna za funkcionisanje demokratije - poručio je Pupovac.

U novom sazivu Evropskog parlamenta naći se po četiri poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vodeće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, u Brisel se vraća ultradesničarka sa liste Hrvatskih suverenista Ruža Tomašić, poznata po antisrpskim stavovima, koja je osvojila najviše preferencijalnih glasova, a po jednog evropaslanika imaće i Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak