Podgorici ne smeta da bude pod albanskom zastavom

Politika 27.05.2019 13:11
Podgorici ne smeta da bude pod albanskom zastavom


Dok su albanske zastave bile u velikoj meri zastupljene tokom proslave Dana državnosti, upućuju se kritike na isticanje srpske zastave i na objektu koji pripada Srpskom savetuDan nezavisnosti Crne Gore 21. maj, u najmlađoj crnogorskoj opštini Tuzi i u Ulcinju protekao je u koloru prepletenih crnogorskih i albanskih zastava, a pažljiviji posmatrači su uočili da je znatno više bilo onih sa crnim nego sa zlatnim dvoglavim orlom na crvenoj podlozi. Javnost je za to saznala tek uveče kada je to obelodanila ekipa Televizije Vijesti, kojoj je Nik Đeljošaj, prvi predsednik novoformirane opštine Tuzi, poručio da joj neće dozvoliti da „pravi cirkus” i da treba da „ostavi Tuzi na miru”.

Ekipa ove televizije je pravila prilog o proslavi Dana državnosti Crne Gore i u Tuzima i, pored crnogorske zastave na zgradi opštine, zatekla zastavu Republike Albanije, koja je bila istaknuta i u centru ove male varošice.

Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj je putem „Fejsbuka” poručio da će pored državne zastave biti postavljena i njihova nacionalna, jer su Albanci „bili odlučujući faktor u procesu sticanja crnogorske nezavisnosti”.

Na novinarsko pitanje da li je tražio odobrenje za postavljanje zastava i da li se na ovakav način krši zakon Đeljošaj nije hteo da odgovori. Zakon je propisao precizne uslove i način isticanja nacionalnih simbola i u njemu nije naznačena razlika između nacionalnog i državnog simbola. Prema tim propisima, omogućeno je da Albanci u opštinama gde su većinski stanovnici, kao što je slučaj u Tuzima i Ulcinju, mogu postavljati zastave ne samo na zgradi opštine već i kroz grad, na stubovima ulične rasvete i na drugim prikladnim mestima.

No, jednom drugom normom iz Zakona o javnom redu i miru precizirane su kazne za isticanje nacionalnih zastava na javnim mestima.

„Pravno lice koje na javnom mestu, bez odobrenja ili javnog poziva, istakne ili upotrebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 2.500 evra do 5.000 evra. Preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 evra do 5.000 evra”, piše u Zakonu o javnom redu i miru.

Podsetimo da se protiv kažnjavanja onih koji ističu zastave drugih država ranije javno pobunio i Đeljošaj, posebno kada je je policija kaznila Albance iz Tuzi zato što su isticali albanske zastave.

Đeljošajeva pobeda, na nedavnim prvim izborima u toj opštini, bila je predmet javne polemike, pošto je tu varošicu nadomak Podgorice prekrilo više crno-crvenih zastava, među kojima su se našle i zastave terorističkog OVK. Reakcija crnogorske vlasti je opet izostala.

U crnogorskom parlamentu albanske stranke su zahtevale da se izmeni zakon u delu koji predviđa kaznene odredbe za isticanje inostranih zastava, ali taj predlog je jednoglasno odbijen od ostalih poslanika.

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ovako je ocenio isticanje albanskih nacionalnih zastava u Tuzima i Ulcinju.

„Ono što treba rešiti zakonom jeste da se precizira šta su tačno nacionalne zastave. Nacionalne zastave treba da imaju malo drugačiji oblik, one ne mogu biti državne zastave u principu. Ali je to stvar zakona koji treba da reguliše ta pitanja i mi smo u parlamentu na tome insistirali. Ovako se radi kako god ko hoće i Crna Gora mora stati pod jednu zastavu, ako hoćemo svi jednaka prava u njoj.”

Iz srpske zajednice poručuje da je zastava pitanje identiteta jednog naroda i da Srbima „u Crnoj Gori odmah stižu kazne za nepoštovanje nacionalnih simbola, ali to nije slučaj sa ostalim manjinskim zajednicama”.

Da kuriozitet bude veći, jedan broj nevladinih organizacija ne odustaje od zahteva da država Crna Gora zabrani na verskim objektima Mitropolije crnogorsko-primorske isticanje crkvenih zastava, ali to ne spori vernicima muhamedanske i rimokatoličke vere.

Nedavno je prava lavina osuda, pa čak i pretnji, upućeno Srpskom nacionalnom savetu koji je ispred Srpske kuće u Podgorici, gde su smešteni srpski mediji istakla zastavu Svetog Save i trobojku sa zlatnim krstom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak