Nakon Vranja, Spilit pobegao i iz Sombora

B92 27.05.2019 11:10
Nakon Vranja, Spilit pobegao i iz Sombora


Nakon što je u Vranju usled zatvaranja fabrike nameštaja „Spilit“ bez posla ostalo 400 radnika, ista sudbina je zadesila njihove kolege u Somboru, piše Dnevnik.Desetostruko manji broj njihovih kolega po poslodavcu, koji su od nedavno radili u zakupljenim halama nekadašnje somborske fabrike "Zastava specijalni automobili" ostalo je bez posla po istom scenariju kao u Vranju.

Prema pisanju Dnevnika, firma koja, makar po podacima sa kompanijskog sajta, radi u sklopu tamošnje "Nefa groupe", i u Somboru je bez ikakvog dodatnog obrazloženja samo obavestila trenutno zaposlene radnike da nema više potrebe za njihovim angažovanjem, pa se tako od pre nekoliko dana niko u zakupljenim halama ne pojavljuje, niti se direktor ovog pogona Marijan Bogdanović javlja na mobilni telefon.

 Prema rečima pojedinih radnika, koji su inače dobijali ugovore o radu oročene na po svega jedan mesec, poslodavac je i njima ostao dužan jednu zaradu, ali pošto su u međuvremenu i zvanično odjavljeni, glavna briga im je da pronađu novi posao, bez velike nade da će do, ionako mizerne, jednomesečne zarade u somborskom "Spilitu" ikada doći, prenosi "Dnevnik".

Prema pisanju lista, kako se radilo o pogonu za sklapanje gotovih panela nameštaja koji su stizali upravo iz Vranja, prilikom čega je korišćen samo osnovni ručni alat, gašenje somborskog pogona nije privuklo veću pažnju demontažom mašina kojih nije ni bilo u zakupljenim halama.

Pogon „Spilita” u Somboru je otvoren nedavno, tačnije 18. marta ove godine, a kako se nezvanično moglo saznati i tako kratkotrajni boravak ove firme u Somboru obeležen je velikom fluktuacijom radne snage, koja je bez izuzetka sklapala jednomesečne ugovore o radu, piše novosadski list. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak