Pola veka 'Kose' – kad je Beograd bio bolji od Brodveja

RTS 26.05.2019 15:02
Pola veka 'Kose' – kad je Beograd bio bolji od Brodveja


Pre 50 godina premijerno je odigran jedan od najpopularnijih mjuzikla 20. veka – "Kosa". Predstavu je tada sa Brodveja u Jugoslaviju tada dovela Mira Trailović. Kako je na tu ideju došla i zbog čega – govorilo se u Ateljeu 212.Samo godinu dana posle brodvejske premijere 1969. godine, "Kosa" je igrana u beogradskom Ateljeu 212. To je bila prva premijera u zemljama Istočne Evrope.

Za prvu „Kosu“ u Ateljeu 212, glavni „krivci“ su Mira Trailović i Zoran Ratković. Naime, oni su tu predstavu 1968. godine gledali na Brodveju. Nije im trebalo mnogo da postignu potrebne dogovore i potom povere Bori Ćosiću da je prevede i adaptira.

Pola veka 'Kose' – kad je Beograd bio bolji od Brodveja

Rad na tadašnjoj beogradskoj „Kosi“ potrajao je oko osam meseci. Rad se odvijao manje-više tajno, a ansambl je okupljao pedesetak učesnika. Dragan Nikolić je igrao glavnog hipika Džordža Bergera, a Miša Janketić glavnog junaka Kloda Bukovskog. Branko Milićević – Kockica je, sticajem okolnosti, igrao gotovo sve glavne muške uloge. Isprva kao izvođač songova umesto Miše Janketića, kasnije je bio i Klod Bukovski – zamenjivao je Dragana Nikolića dok je ovaj bio u vojsci, kao i Vulfa umesto Ljube Moljca. Šili, bogatašicu zaljubljenu u provincijalca Kloda, odnosno glavnu žensku ulogu, igrala je Mirjana Peić, a Seka Sablić je igrala trudnu hipi-devojku Dženi koja ne zna čije dete nosi. Kada joj je bilo samo 16 godina Nada Blam je zaigrala u „Kosi“ kao član plemena, a tri godine kasnije zamenjivala je Seku Sablić u ulozi Dženi. Glavne solo numere izvodio je Dušan Prelević.

"To je zaista pokazivalo koliko je Beograd svet, zato što smo imali premijere u Njujorku, Londonu. Beograd je čak imao premijeru i pre Pariza. U Beogradu je bila 19. maja a u Parizu 1. juna, tako da se zaista pokazivalo gde smo mi tada bili i koliko smo bili svet", ističe istoričarka dr Radina Vučetić.

Mjuzikl je predstavljao avangardu tog doba, promovišući političke i ljudske slobode. Javnost je bila podeljena, kod jednih je mjuzikl izazivao neprijatnost, kod drugih oduševljenje.

"Pamtim da mi nismo autobusom mogli da idemo, ja ne znam da li je neko od glumaca bio takva zvezda kao što smo mi bili, to je bilo neverovatno – kako su ljudi jurili za autobusom da nas vide", seća se glumica Nada Blam.

Likovni umetnik Jugoslav Vlahović je rekao da su se tada rađali "protestni pevači", kao što je Bob Dilan.

"Proključao je jedan mladi muzički svet, čak je i politika slušala taj svet, nije joj bilo svejedno. Tu je nekoliko evergrin melodija – Let the Sunshine in, Aquarius i ostali. To se i dan danas sluša", navodi Vlahović.

U poseti Beogradu, autori mjuzikla Džejms Rado i Džerom Ragni, rekli su da je beogradska verzija bolja od brodvejske.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak