Kako u Srpskoj koriste novac iz Srbije

RTS 26.05.2019 14:54
Kako u Srpskoj koriste novac iz Srbije


Srbija će za Srpsku izdvojiti 32 miliona evra. Srpski predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi da pomogne svakoj opštini u Srpskoj, ali i Federaciji, ukoliko dobije zahteve, i opštinama koje nisu većinski srpske.Utvrđena je trasa budućeg auto-puta Beograd–Sarajevo kroz Semberiju. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalan je Vladi Srbije jer je među prioritete stavila izgradnju deonice puta od Kuzmina do Rače. Uporedo sa gradnjom auto-puta, Srbija pomaže Republici Srpskoj finansiranjem projekata u gotovo svakoj od 62 opštine. Srbija će za Republiku Srpsku izdvojiti 32 miliona evra, dogovor je predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Novcem iz Srbije grade se škole, vrtići, bolnice, saobraćajnice, omladinski kampovi, domovi za starija lica, dnevni centri za decu sa poteškoćama u razvoju. U Domu zdravlja u banjalučkom naselju Petrićevac, izgrađenom još 1982. godine, leči se više od 10.000 stanovnika.

"Živim ovdje 37 godina. Ova nova ambulanta će nam mnogo značiti, zato što će biti uslovnije i biće čistije, biće i bolji prilaz od ovoga sada", kaže meštanin Radojica Vukosavljević.

U istom naselju, novcem iz Srbije, gradiće se mesna zajednica i vrtić. Investicija vredna gotovo dva miliona maraka.

"Mi nismo do sada imali vrtić. Prvi put imamo državni vrtić u naselju Petrićevac i to će biti od nemerljivog značaja", istakao je predsednik Saveta Mesne zajednice Petrićevac Zoran Savanović.

Na Palama je prošle godine završena rekonstrukcija Romanijske ulice. Vlada Srbije tada je izdvojila 500.000 evra. Sada, novih 150.000 za izgradnju ambulante na Jahorini.

"To znači podizanje kvaliteta jednog ski centra kakav je Jahorina i koji je u rastu po broju skijaša. Imate rast broja skijaša pa i rast broja povreda. Sigurno dobra vest za nas", napominje direktor Skijaškog centra Jahorina Dejan Ljevnajić.

U Trebinju je, zahvaljujući novcu iz Srbije, prošle godine izgrađen vrtić. Tada je izdvojeno 500.000 evra. Sada su odobrena sredstva za revitalizaciju Starog grada i duhovni centar u Mrkonjićima.

Srbija će za Srpsku izdvojiti 32 miliona evra. Srpski predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi da pomogne svakoj opštini u Srpskoj, ali i Federaciji, ukoliko dobije zahteve, i opštinama koje nisu većinski srpske. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak