Desetine nekadašnjih jugoslovenskih brendova i giganata na prodaju

Radio 021 26.05.2019 14:38
Desetine nekadašnjih jugoslovenskih brendova i giganata na prodaju


Do kraja ovog meseca zakazano je više desetina prodaja preduzeća koja su u stečaju, odnosno njihove imovine, a na "trejding listi" su i IMR Rakovica, Putevi iz Sremske Mitrovice, Termoelektro, subotički "29. Novembar", PPT Zaptivke i Hidraulika iz Trstenika kao i niz hotela u Vranju, Banji Koviljači, na Jastrepcu...  Nekadašnji poznati jugoslovenski giganti i brendovi, tokom niza godina nisu bili u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze, pa su na njihovu adresu stigli stečajni upravnici. Nakon odluka da se proglasi bankrot u ovim firmama, sledeća nužna mera je prodaja imovine radi izmirenja dugovanja, ali se prodajom stvara i mogućnosti da se za neke od njih pronađe novi vlasnik koji bi eventualno želeo da obnovi proizvodnju ili započne novi posao.
 
Nekada moćna Industrija motora Rakovica (IMR) naći će se na prodaji poslednjeg dana maja, a procenjena vrednost preduzeća je 2,9 milijardi dinara.
 
Zatim, na spisku je bio i zemunski NAVIP ali je Privredni sud u Beogradu u međuvremenu otkazao prodaju.
 
Na javnom nadmetanju narednih dana naći će, međutim, subotički "29. Novembar" čija je početna cena 59 miliona dinara.
 
Prodaje se i nepokretna imovina "Termoelektra", preduzeća koje postoji od 1948. godine, a njegovi radnici nekada su bili angažovani na mnogim renomiranim projektima širom Evrope i u Srbiji. Procenjena vrednost nepokretnosti ovog preduzeća premašuje 200 miliona dinara.
 
Dve firme iz Trstenika, PPT Hidraulika i PPT Zaptivke takođe traže kupca, a procenjene su na 443 i 416 miliona dinara.
 
Kada je reč o hotelima u čuvenim srpskim banjama, prodaju se dva hotela u vlasništvu HTP Banja Koviljača u stečaju, ponuđeni po ukupnoj početnoj ceni od 71 milion dinara.
 
Ugostiteljski objekti Kruševačkog IMK "14. Oktobar" na Jastrepcu ponuđeni su po početnoj ceni od 20 miliona dinara, dok će prodaja hotela "Vranje" krenuti sa cifre od 95 miliona dinara.
 
Spisku treba dodati i Velefarmov kompleks u Vrnjačkoj Banji (101 milion dinara), a ovo akcionarsko društvo treći put traži novog vlasnika.
 
Nekadašnji veliki proizvođač nameštaja u stečaju, knjaževačka "Tina" nudi se za 299 miliona dinara.
 
Na listi su i "Putevi" iz Sremske Mitrovice koji se cene na 194 miliona, "Napredak" iz Požege na 174 miliona dinara, zatim "Mlinostep", "Skvadra", "Leskodrva", kao i imovine firme "Milan Blagojević MINERVA" iz Lučana, brodogradilište "Sava" iz Mačvanske Mitrovice, zemljoradnička zadruga iz Tutina, imovina preduzeća "Delta legal"...

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak