Preminula glumica Dušica Žegarac

RTS 24.05.2019 13:10
Preminula glumica Dušica Žegarac


Preminula je zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.Cenjena umetnica rođena je u Beogradu 1944. godine. Kao srednjoškolka slučajno je zapažena i angažovana za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u filmu Deveti krug (1960), za koju je nagrađena na festivalu u Puli.

Žrtvujući studije medicine, nastavlja sa sličnim ulogama devojaka koje pomažu partizanima Stepenice hrabrosti (1961) i Saša (1962), te 1962. godine upisuje glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.  

Nakon dužeg razdoblja bez angažmana, od 1966. godine i uloge u filmu Tople godine gradi stabilnu karijeru.

Zrelija, tamnokosa i privlačna, velike moći uživljavanja, tumači glavne i veće sporedne uloge (sve češće karakterne) u brojnim filmovima: Buđenje pacova (1967) i Pošalji čoveka u pola dva (1967).

Za glavnu ulogu u filmu Opklada, iz 1971. godine, Zdravka Randića, u kome glumi mladu suprugu koja napušta starijeg muža (Pavle Vuisić), da bi mu se, uvidevši da je prevarena, vratila, nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

Osam godina kasnije osvaja istu nagradu, ovoga puta za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na lečenju, u Posebnom tretmanu (1980) Gorana Paskaljevića.

Ostvarila je takođe mnoštvo uloga u domaćim TV serijama (Od svakog koga sam volelaMikelanđelo, Boje slepila i druge). 

Na Filmskim susretima u Nišu dobila je nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo.                           

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak