Tereza Mej u suzama: Podnosim ostavku 7. juna

RTS 24.05.2019 13:09
Tereza Mej u suzama: Podnosim ostavku 7. juna


Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da 7. juna podnosi ostavku, čime će početi trka za novog premijera, koji će pokušati da prekine zastoj oko Bregzita, javlja "Rojters"."Podneću ostavku na mesto lidera konzervativaca i unionista u petak, 7. juna, kako bi se izabrao naslednik", rekla je Tereza Mej na konferenciji za novinare ispred sedišta britanske vlade.

Ostavka na mesto partijskog lidera automatski znači i odlazak sa mesta premijera, na kojem je provela tri godine.

O nameri da podnese ostavku je informisala kraljicu. Ostaje na funkciji premijera Velike Britanije do kraja unutarstranačkih izbora, koji traju oko šest nedelja.

Tereza Mej je rekla da je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Učinila je, kako je naglasila, sve što je mogla da ubedi poslanike da podrže sporazum o Bregzitu i istakla da duboko žali što nije uspela da sprovede odluku o izlasku Britanije.

Naglasila je kako joj je bila izuzetna čast da služi zemlji koju voli, a govornicu u Dauning Stritu napustila je u suzama.

Premijerka je u sukobu sa poslanicima iz svoje stranke, koji se protive njenom najnovijem planu za Bregzit.

Rojters piše da će odlazak Tereze Mej produbiti krizu oko izlaska Britanije iz EU.

Novi lider će verovatno voditi odlučniju politiku u vezi sa Bregzitom, što će povećati mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, ocenjuje agencija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak