Srpske penzije po švajcarskom modelu

RTS 24.05.2019 11:38
Srpske penzije po švajcarskom modelu


Dan pošto je završena poseta Međunarodnog monetarnog fonda Vlada je saopštila da će biti uvedena formula za obračun penzija, odnosno vraćanje na švajcarski model.Stručnjaci ocenjuju da je ekonomija dovoljno ojačala da bi takav model bio primenjiv i održiv. Kakva je računica i od kada bi mogli da imamo procene.

Nemamo još švajcarske plate ali vraćamo se na obračun penzija po takozvanom švajcarskom modelu koji je bio predmet razgovora sa MMF-om pre skoro dve decenije i koji smo primenjivali od 2001. godine.

Ministar finansija, Siniša Mali navodi da je nakon postepenog izlaska iz ekonomske krize ovo logičan potez.

"Nama je najbliži u ovom trenutku takozvani švajcarski model koji se obavlja uz porast plata i porast visine inflacije ponderisan u visini od 50 prema 50, ali sledi da to narednih meseci i definišemo do oktobra kada MMF ponovo dolazi", rekao je Mali.

Da će formula za povećanje penzija u oktobru biti tema potvrdili su i predstavnici MMF-a.

U Fiskalnom savetu smatraju da bi švajcarski metod bio odlično rešenje sa ekonomskog stanovišta, a i održiv za srpski budžet u narednih deset godina.

To bi bilo odlično rešenje za penzionere i radnike, kako bi im ta formula dala predvidivost primanja.

"Ako bi se ova švajcarska formula usvojila na jesen, onda bismo gledali ekonomske trendove u ovoj godini. To znači neka inflacija od dva i po odsto i to je trenutni rast zarada od nekih osam do devet procenata, što ukupno daje neko povećanje penzija po švajcarskoj formuli od pet do šest procenata", rekao je Nikola Altipamarkov, član Fiskalnog saveta.

Uvođenje formule po kojoj bi se povećavale penzije dobro je i za sadašnje i buduće penzionere, jer im obezbeđuje predvidivost primanja u skladu s rastom cena i plata, što je praksa međugeneracijske solidarnosti na kojem počiva Evropa. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak