Visok nivo tenzija na KiM, stanje bezbednosti stabilno

RTS 23.05.2019 17:27
Visok nivo tenzija na KiM, stanje bezbednosti stabilno


Na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti ocenjeno je da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno i pored neprestane izloženosti raznim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama manjeg i većeg intenziteta.Odbor je ocenio da situaciju na Kosovu i Metohiji karakteriše visok nivo napetosti i tenzija prouzrokovanih potezima prištinskim vlastima.

Na sednici Odbora, kojoj su prisustvovali direktori službi bezbednosti - Bezbednosno-informativne (BIA) agencije Bratislav Gašić, Vojnobezbednosne agencije, brigadni general Đuro Jovanić i direktor Vojnoobaveštajne agencije Zoran Stojković.

Usvojen je Izveštaj o radu BIA od 1. oktobra 2018. do 31. marta ove godine, kao i Izveštaj o stanju bezbednosti u Srbiji.

Predsednik Odbora Igor Bečić preneo je Tanjugu da su članovi odbora pružili punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi u naporima za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i zaštiti nacionalnih interesa Srbije, uprkos neprestanim provokacijama Prištine.

Rekao je i da je zaključeno da su uvođenje protivpravnih taksi na robu iz Srbije, bespravna uzurpacija privrednih subjekata uz neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština, kao i sve izraženije secesionističke težnje pojedinih političara albanske nacionalnosti na jugu Srbije, jasan pokušaj provokacije i podrivanja stabilnosti u regionu.

Odbor je odbacio rezoluciju o ratnim zločinima koje je navodno počinila Srbija na Kosovu i Metohiji a koju su donele prištinske institucije, naglašavajući da je to još jedan u nizu provokativnih poteza Prištine kojima se podriva dijalog.

"Dok Srbija, na čelu s predsednikom Vučićem, pokušava na svaki mogući način da održi mir i stabilnost u regionu i promoviše dijalog i pomirenje, vlasti u Prištini svojim potezima se trude da svi ostanemo u prošlosti, jer je jedini način njihovog opstanka na vlasti nestabilnost regiona", naveo je Bečić.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti je zaključio i da je krajnje vreme da međunarodna zajednica reaguje na provokacije Prištine i neprestano urušavanje dijaloga.

"Umesto pokušaja podrivanja izvanredne i ubedljive pobede Srpske liste na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, očekujemo konačno osudu i reakciju na protivpravno uvođenje taksi, odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština, donošenje suludih rezolucija i svakodnevno ugrožavanje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Bečić.

Odbor podseća i da je zadak međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu i Metohiji čuvanje reda i mira, odnosno stvaranja i održavanje sigurnosti na KiM. Zatražio je da se maksimalna pažnja posveti bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je najugroženiji.

Članovi Odbora su pozitivno ocenili profesionalno postupanje i rad pripadnika Bezbednosno-informativne agencije u izveštajnom periodu i dali punu podršku Agenciji u izvršavanju njenih težišnih zadataka na zaštiti bezbednosnih i drugih interesa Srbije i njenih građana.

Oni su posebno pohvalili saradnju BIA sa svim državnim organima koji su nadležni za zaštitu ustavnog poretka i bezbednosti Srbije, kao i unapređivanje biletaralne i multilateralne saradnje sa inostranim bezbednosno-obaveštajnim službama. 

Sednici, koja je bila zatvorena za javnost, predsedavao je predsednik Odbora Igor Bečić. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak