Beograd dobija dve zone - prigradsku i gradsku

Mondo 23.05.2019 15:26
Beograd dobija dve zone - prigradsku i gradsku


Gradsku zonu činiće 10, a prigradsku sedam opština, i na taj način biće urađena podela nadležnosti. Još jedna novost - biće uvedeni poljočuvari, kako bi se stalo na put divljim deponijama...Predsednica Skupštine Maja Gojković objavila je danas dnevni red sednice, koja počinje u sredu, a na kojoj je i Zakon o glavnom gradu, pa je zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao poslanike da, bez obzira kojoj stranci pripadaju, glasaju za taj zakon.

Prema njegovim rečima, na taj način glasaju za bolji život Beograđanki i Beograđana, a da će novi zakon omogućiti decentralizaciju grada i veće nadležnosti opštinama, tako što će, navodi, spustiti nivo odlučivanja bliže građanima.

Vesić je ukazao da će ukoliko izmene i dopune Zakona o glavnom gradu budu usvojene, Beograd biti podeljen na dve zone - prigradsku i gradsku.

Gradsku zonu činiće 10, a prigradsku sedam opština, i na taj način biće urađena podela nadležnosti.

"Što se tiče prigradskih opština, one će dobiti mnogo više nadležnosti. Takođe ćemo tražiti da opštine osnivaju uslužne centre, kao što je Opština Grocka takav centar otvorila u naselju Kaluđerica i time omogućila građanima da 90 odsto stvari urade na jednom mestu, čak i stvari iz domena republike, kao što su PIO fond ili Katastar nepokretnosti. Na taj način ćemo spustiti nivo odlučivanja bliže građanima i to je suština ove politike", naveo je zamenik gradonačelnika.

On je podvukao da je novim zakonom o glavnom gradu predviđeno da gradske opštine izdaju građevinske dozvole do 1.500 kvadrata, umesto do 800 kvadrata kao do sada, a prigradske opštine do 5.000 kvadrata.

"Takođe, gradskim opštinama biće omogućeno da legalizuju objekte do 400 kvadrata, a prigradskim do 3.000, uz podsećanje da je ta nadležnost do sada bila centralizovana. Kada je reč o prigradskim opštinama, novim zakonom će biti u mogućnosti da osnivaju svoja preduzeća uz saglasnost Grada, kao i da donose svoje urbanističke planove, van planova generalne regulacije", rekao je Vesić.

Dodao je i da Grad Beograd dobija veće nadležnosti iz mnogih oblasti kao na primer iz poljoprivrede će grad kontrolisati izdavanje poljoprivrednog zemljišta i biće uvedeni poljočuvari, kako bi se, kaže, stalo na put divljim deponijama.

"Jedna od novih nadležnosti omogućiće nam da kao Beograd samostalno određujemo pravila za skladištenje otpada što će nam omogućiti da od 1. januara naredne godine zabranimo plastične kese u Beogradu, kako smo i obećali", podvukao je Vesić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak