Otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji

Politika 22.05.2019 15:47
Otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji


Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Višegradskoj danas je otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji, što će parovima bez dece omogućiti da lečenjem u zemlji dobiju potomstvo.U banci će se čuvati spermatozoidi i jajne ćelije, ali i embrioni donatora, a svi parovi koji imaju problem sa začećem, iz banke će dobiti reproduktivni materijal.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u opremu uloženo oko milion evra i da su embriolozi, biolozi, genetičari, ginekolozi i infektolozi prošli sve neophodne obuke.

„Parovi iz Srbije koji imaju problem sa začećem, više ne moraju da idu u inostranstvo kako bi se ostvarili kao roditelji. To mogu sada da urade i u Srbiji”, rekao je Lončar i dodao da su doneti neophodan zakon i svi podzakonski akti kako bi se ta oblast precizno definisala.

Lončar je pozvao građane Srbije da se uključe u projekat kako bi bilo što više donatora i kako bi što više parova bez dece dobilo potomstvo.

Direktor GAK-a Aleksandar Stefanović rekao je da više od 15 odsto parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom.

On je podsetio da se od 1991. godine u GAK-u u Višegradskoj radi postupak vantelesne oplodnje i da je tada rođena prva beba.

„Parovi će da dobijaju darovane donirane jajne ćelije i spermatozoide, a to se odnosi i na pojedince”, rekao je Stefanović.

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da je zadovoljan što je ta zdravstvena ustanova prepoznata, kao jedina koja može da bude centar za donorstvo reproduktivnih ćelija, embriona i tkiva.

„Mi smo jedini mogli da ponudimo visokoobrazovani kadar, tehničke i prostorne uslove. Mnoge bolnice u regionu, čak i zemlje EU, nemaju banke reproduktivnih ćelija. Prema nekim procenama, oko sedam miliona evra je koštalo naše građane odlazak u inostranstvo za vantelesnu oplodnju. Nadam se da će sada ta sredstva ostati u Srbiji”, naglasio je Ašanin.

Zahvaljujući banci reproduktivnih ćelija, žene i muškarci u Srbiji moći će da o trošku države zamrznu svoje polne ćelije i embrione, kao i da ih poklone drugim ljudima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Pravo da budu donori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina.

Zakonom je predviđeno da svi donori jajnih ćelija, spermatozoida i embriona budu anonimni za primaoca, ali će morati da prođu neophodne zdravstvene preglede i psihološke procene, kao i da se testiraju na polno prenosive bolesti.

Anonimnost je zagarantovana i podaci o donoru neće moći da se dobiju, osim zbog medicinskih indikacija za dete.

AddThis Sharing Buttons

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak