Tompsonova pesma zasenila nastup Angele Merkel u Zagrebu

Politika 22.05.2019 15:44
Tompsonova pesma zasenila nastup Angele Merkel u Zagrebu


'Hrvatska se nalazi na raskršću. Hoće li se tešnje vezati uz Evropu ili će da krene Orbanovim putem u Mađarskoj? Ako izabere Evropu, onda bi morala da povede i suštinsku raspravu o istoriji', pišu nemački medijiNastup nemačke kancelarke Angele Merkel na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice u subotu Zagrebu zasenili su nacionalistički tonovi, prenosi danas Dojče vele (DV) ocene nemačke štampe.

Berlinski Tagesšpigel piše da su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu, na kojem je upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma „zasenili upadljivi nacionalistički tonovi” misleći, kako navodi DW, na govor Karla Reslera u kojem je pomenuo Blajburg, i na činjenicu da je tokom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Tompsonova pesma „Lijepa li si”.

Berlinski list piše da nemački gosti verovatno nisu bili ni svesni čija se to pesma ori sportskom dvoranom Cibona i podseća da su „koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Tompsona u više navrata poslednjih godina bili zabranjeni i u Nemačkoj”.

Tagesšpigel se osvrće i na govor Karla Reslera.

„Umesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nosilac liste HDZ je nošen ovacijama publike radije pričao o ‚najvećoj tragediji hrvatskog naroda u austrijskom Blajburgu’”.

Nemački list napominje da je „Nadbiskupija Klagenfurt po prvi put ove godine odbila da dozvoli održavanje mise za žrtve masovne likvidacije hrvatskih ustaških vojnika nakon kraja Drugog svetskog rata, zbog manjkavog distanciranja od fašističkog ustaškog režima”, dodaje DV, prenosi Beta.

Tagesšpigel dodaje kako „ni počasnom govorniku Manfredu Veberu očito nije smetalo iscrpno veličanje osnivača stranke i države Franje Tuđmana, koji je posthumno pred sudom UN za ratne zločine proglašen članom 'kriminalnog udruženja' za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u Bosni”.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u kontekstu posete Angele Merkel Zagrebu piše kako je Nemačka „partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama”. Konkretno se pominje iseljavanje desetina hiljada Hrvata nakon ulaska u EU 2013.

„Iseljavanje počinje ozbiljno da opterećuje socijalne sisteme”, piše dnevnik iz Frankfurta.

Dnevni list Tagescajtung u danas objavljenom članku piše o komemoraciji u Blajburgu i poručuje da je „Hrvatskoj potrebna diskusija o sopstvenoj istoriji”. Pod naslovom „Očenaš s desničarima” list objašnjava šta se dogodilo u Blajburgu i kako je došlo do „užasne osvete partizana”.

Novinar Erih Ratfelder piše: „Hrvatska se nalazi na raskršću. Hoće li se tešnje vezati uz Evropu ili će da krene Orbanovim putem u Mađarskoj? Ako Hrvatska izabere Evropu, onda bi morala da povede i stvarnu, suštinsku raspravu o istoriji. To je apsolutno nužno”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak