Oči građana uprte u bankarski sektor – šta nas čeka u narednom periodu

RTS 21.05.2019 15:05
Oči građana uprte u bankarski sektor – šta nas čeka u narednom periodu


Početkom juna biće raspisan javni poziv za privatizaciju "Komercijalne banke". To najavljuje država, a cilj je da se povuče iz bankarskog sektora i na taj način poboljša kvalitet njihovih usluga.Time su se bavile u prethodnom periodu i same banke kroz razvoj servisa za korisnike usluga na internetu. Sa konferencije "Digitalno bankarstvo" poručuju da, iako nam je bankarski sistem stabilan, u toku je proces konsolidacije u tom sektoru.

Klikom na telefonu do kredita – do skoro skandinavski san. Danas, realnost i u Srbiji.

"NBS je prva institucija koja je u delu svojih nadležnosti uvela neobaveznost upotrebe pečata. 22 oktobra prošle godine počeo je sa radom sistem NBS gde insant plaćanja predstavljaju najsavremeniji vid plaćanja u svetu. Standardizovali smo upotrebu QR koda u instant plaćanjima kao pravu konkurenciju karticama, gotovini i čekovima", navodi Dragana Stanić, viceguvernerka Narodne banke Srbije.

Poruka i za one koji razvijaju inovativna rešenja.

"Poreske podsticaje smo uveli od prvog januara ove godine za razvoj, za istraživanje, ubrzani ajrendi. Takođe, vrlo moderan mehanizam, to je da se za poreske potrebe troškovi istraživanja priznaju u svom dvostruko nastalom iznosu, time značajno smanjuju poresku osnovicu, odnosno porez na dobit", ističe Nenad Paunović, savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije.

Kako bi digitalizacija podstakla dalji razvoj ekonomije plan je da se gotovo 100 miliona evra do kraja godine uloži u razvoj naučno-tehnoloških parkova i istraživačkih centara.

Saradnja bankara i inovatora 

Od izmena zakona o trgovini i o elektronskoj trgovini očekuje se da će se pospešiti saradnja banaka i inovativnih firmi.

"Imamo i poreske kredite za startape, za investiranje u startape, u inovativne biznise u iznosu od 30 odsto i ono što je takođe važno je da smo od 1. janura 2019. ukinuli ograničenja priznavanja troškova marketinga", kaže Paunović. 

Doprinos razvoju bankraskog sektora država vidi u svom povlačenju. Priprema se privatizacija "Komercijalne banke".

"Očekujemo najkasnije početkom juna i javni poziv za privatizaciju, odnosno za pronalaženje strateškog partnera i za tu banku. Tako da država polako izlazi iz bankarskog sektora. U našem vlasništvu ostaće banka 'Poštanska štedionica', ali sa druge strane konsolidacija sektora se nastavlja", poručuje ministar finansija Siniša Mali. 

Država je nedavno prodala svoj manjiski udeo u "Jubmes banci".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak