Najčešći uzroci urinarnih infekcija kod žena

Mondo 20.05.2019 15:17
Najčešći uzroci urinarnih infekcija kod žena


Od seksualnih odnosa, do pilula za kontracepciju, evo najčešćih "krivaca" za urinarne infekcije kod žena.Ako ste ikada imali infekciju urinarnog trakta, poznata vam je agonija pomešanog osećaja žarenja i bola i neprestanog osećaja da morate u toalet.

Urinarnu infekciju tokom života imaće do 60 odsto žena, a svaka četvrta će se mučiti sa ponavljanim infekcijama, kažu podaci lekara. I, iako i muškarci mogu da dobiju urinarnu infekciju, ovaj problem češće pogađa žene, zbog razlika u anatomiji urinarnog trakta.

Žene imaju kraću uretru (mokraćni kanal), što bakterijama olakšava put do bešike.

"Naš urinarni trakt je stvoren tako da bakterije drži podalje, ali, ponekad ova prirodna 'odbrana' popusti", kaže ginekolog-akušer dr Keli Kasper sa Univerziteta Indijane. "Kad se to dogodi, bakterije se ubrzano razmnožavaju i dolazi do problema."

Najčešći simptomi urinarnih infekcija su bol prilikom mokrenja, snažna potreba za mokrenjem koje ne donosi nikakvo olakšanje, urin promenjenog mirisa i boje, osećaj pritiska u donjem stomaku, umor, ponekad i vrlo visoka temperatura, ako je infekcija ozbiljnija.

Naravno, najbolje što možete da uradite je da date sve od sebe da i ne dođe do urinarne infekcije, a za to je potrebno da znate šta ih najčešće izaziva.

Seksualni odnosi

Ponekad se tokom seksa bakterije prenesu u uretru, a da biste smanjili rizik od toga, idite u toalet u roku od pola sata nakon odnosa. Ali, dr Lisa Haus iz Američkog udruženja urologa kaže da ne bi trebalo intimne delove tela da perete neposredno pre i odmah nakon odnosa, pošto to menja prirodnu ravnotežu bakterijske flore i može da poveća rizik od urinarnih problema.

Menopauza

Kod žena koje su prošle menopauzu se urinarne infekcije javljaju u proseku jednom godišnje, kao posledica pada nivoa estrogena. Disbalans reproduktivnih hormona čini žene podložnijim bakterijskim i gljivičnim vaginalnim infekcijama, a to automatski povećava i rizik od urinarnih infekcija.

Konstipacija

Kada imate zatvor, bešiku ne možete u potpunosti da ispraznite, što znači da uvek ostaje malo mokraće i malo bakterija, koje onda imaju dovoljno vremena da se razmnože i izazovu probleme. Pokušajte da rešite problem sa konstipacijom ishranom u koju ćete uključiti više namirnica bogatih vlaknima. Ili, jedite suve šljive potopljene u vodi.

Dijabetes

Kad je nivo šećera u krvi visok, višak šećera se izlučuje urinom, što stvara pogodno tlo za razvoj bakterija. Uz to, ako dijabetes nije pod kontrolom lekara, osobi je imuni sistem oslabljen pa je podložnija različitim infekcijama, uključujući i urinarne.

Odlaganje odlaska u toalet

Ako vam se ide u toalet, idite u toalet. Ako to odlažete, bakterije koje se prirodno nalaze u urinu imaju dovoljno vremena da počnu da se razmnožavaju.

Dehidratacija

Važno je da pijete dovoljno vode, jer ćete onda redovno odlaziti u toalet, tako da će se bakterije "ispirati". To im neće ostaviti dovoljno vremena da se razmnože i izazovu infekciju.

Pilule za kontracepciju

Ako ste promenili pilule za kontracepciju, možda će vašem organizmu biti potrebno neko vreme da se hormoni uravnoteže, i tokom tog perioda promeniće se pH ravnoteža u vagini, što vas čini i podložnijim urinarnim infekcijama.

Ulošci i tamponi

Ako ne menjate uloške i tampone redovno, tokom menstruacije, takođe povećavate rizik od urinarnih problema. "Redovno" bi bilo jednom u dva do četiri sata tokom dana, u zavisnosti od toga koliko vam je ciklus obilan.

Neudoban veš

Birajte pamučne gaćice i izbegavajte modele koji su suviše uski, kao i tange jer to povećava rizik od urinarnih infekcija.

Kamenje u bubregu

Kamenje u bubrezima formira se od minerala koji dospevaju u bubrege. Ponekad može da oteža ili blokira protok urina, i samim tim poveća rizik od urinarnih infekcija. S druge strane, nelečene urinarne infekcije mogu da se prošire na bubrege, zato je važno da se javite lekaru ako simptomi traju duže od jednog, dva dana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak