Veštačka inteligencija u službi zdravlja prevremeno rođenih beba

RTS 20.05.2019 15:01
Veštačka inteligencija u službi zdravlja prevremeno rođenih beba


Kako bi se pratilo njihovo zdravlje, prevremeno rođene bebe su neretko povezane na veliki broj aparata. Rad nekih od tih aparata danas koristi naprednu analitiku zahvaljujući mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji.Koristeći SAS rešenja ta veštačku inteligenciju i naprednu analitiku, tim stručnjaka Univerziteta u Utrehtu, u proteklih 10 godina, analizirao je podatke uređaja sa odeljenja intenzivne nege neonatologije i razvio analitički model koji predviđa infekcije kod prevremeno rođenih beba.

Tako je započet projekat Veliki podaci za male bebe.

Model koji je razvijen, sa 90 odsto preciznosti može predvideti prisustvo bakterijskih infekcija koje su uzročnici različitij i po novorođančad veoma opasnih infekcija i bolesti. 

Reč je o značajno većem procentu od dijagnostike lekara zasnovane na dosadašnjim standardnim pregledima pacijenata.

Tako, zahvaljujući tim podacima, lekari prepisuju stopostotno ispravne terapije, a u većini slučajeva se i zaobilazi korišćenje nekih nepotrebnih antibiotika.

Industrije poput bankarstva i zdravstva oslanjaju se na naprednu analitiku kako bi iskoristile potencijal veštačke inteligencije da reše izazove u poslovanju, ali i značajne društvene teme.

SAS, jedan od lidera u analitici, ima mogućnost da analizira i upravlja velikom količinom podataka kako bi automatizovao odluke koje se donose na dnevnom nivou.

Primenom sofisticirane analitike, zdravstvene ustanove i kompanije mogu da donose pametnije, efikasnije i personalizovane odluke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak